A MILLENIUM KÖRNYÉKÉTŐL KEZDVE DALLAMOS, RITMUSOS VAGY SLÁGERES ZENEI AJÁNLATOK
-
Ugyancsak itt olvashatjuk Darvas Lászó tapasztalatait egy hanglemeztisztítási eljárásról, melyet az akkori hanglemezgyûjtõk "Lemezõr"-ként ismerhettek meg. A metódus honi reinkarnációját megelõzte néhány "nyugati" változat is, hozzánk a japán Nagaoka cég gyártmánya jutott el és annak lett késõbb honosított verziója a Lemezõr. Lényegét tekintve itt egy speciális összetételû folyadékot kellett a hanglemez barázdák borította felületére teríteni, melyen jó néhány órai pihentetés, ill. szárítás után egy hártyavékony, összefüggõ filmréteg keletkezett. A folyadék feloldotta a barázdákban lévõ "koszt", az beleragadt a fokozatosan megdermedõ anyagba. A teljes száradást követõen az így keletkezett filmszerû réteget egy laza mozdulattal egyben kellett "letépni" a hanglemez felületérõl.
Így -ha minden jól sikerült- újra tiszta, szennyezõdésmenetes felületet kaptunk. Eme eljárás szintén fokozott türelmet, némi ügyességet és kitartást kívánt, de -mint tudjuk- az igazi hifista mind rendelkezik eme tulajdonságokkal. Hátránya volt, hogy rendkívül lassú, igen helyigényes és kissé költséges eljárásnak bizonyult. (Arról nem is szólva, hogy a család legnagyobb örömére az egész lakás tele volt száradó LP-kel, úgy hogy csak repülve lehetett közlekedni otthon, vagy még úgy sem...)
Az utolsó mondat mennyire igaz, a család (akkor én még 15-17 éves) az őrületbe kergettem őket, mikor nekiálltam LP-ket tisztítani ezzel kotyvalékkal.