• BlackRose
    #123
    Ugyanakkor az Iraq-i demokráciáról... reggel Szaddam kivégzése... mi a különbség amikor 10 terrorista elrabol egy embert és lefejezik a kamerák előtt és Szadam kivégzése között? SEMMI! A szabadság filozófia értelmében nem törhetünk valaki szabadságára és életére, mi emberek sem és mivel az állam nem tehet semmi olyant amit mi emberek nem tehetünk, az állam sem. Ha valaki az életedre és a szabadságodra tör az állam dolga, hogy megvédjen, ha ezt csak úgy tudja megtenni, hogy a támadót megöli rendben van, mert a felelőség a támadón van, viszont ha a támadó megöl akkor a felelőség az államon van mert nem teljesítette a dolgát, a támadót nem lehet utólagosan kivégezni, a szabadság filozófia ezt nem engedélyezi. Ez szemet szemért filozófia a szabadsághoz semmi köze.

    Ugyanakkor minden mozdulatunkat az vezérli, hogy jobban e érezzük magunkat (Ludwig von Mises - Human Action című könyvét ajéánlom figyelmedbe - én még ettől jöbb könyvet nem olvastam, pedig temérdek könyvet olvastam), és az emberek azért cselekszenek mert a cselekedet után boldogabbak lesznek. Pl. azért mész dolgozni, mert a pénz amit kapsz az boldogabbá tesz, mert ha éhes vagy eszel és boldogabb leszel... stb. egyszerűsítve. Úgyhogy az emberek azt csinálják amiről azt hiszik, hogy a végén boldogabbak lesznek. Na most látom Szaddam halálát demokratikusan ünneplik az utcákon (kalasnyikov ratatatatata), mert azt hiszik, hogy boldogabbak... most szerinted itt miről van szó, reálisan jobb e nekik a holnap mert Szaddam-ot felakasztották vagy csak illuzió az egész vagy esetleg a realitás az lesz, hogy holnap még roszabb lesz nekik? Én ezen elgondolkodnék egy picit. Szaddamot azzal büntették amiért bűntették, ez szerintem elfogadhatatlan, semmiképpen nem demokratikus de ez nem is annyira baj - nem vagyok én a mai többség zsarnoklói demokrácia kedvelője - hanem a szabadságot taposták le és demokrácia nélkül létezhet szabadság viszont szabadság nélkül nincs demokrácia (persze ezt nem fogadja el ma a többség, de attól még igaz, ha valamit demokráciának neveznek az nem jelenti, hogy az tényleg demokrácia).

    De mondjam el a demokrácia én fajta elképzelésemet... két vagy több fél, amiben megtud egyezni abban megegyezik, amiben nem azt NEM erőszakolik rá a kisebbségre, hanem elhalasztják későbre amikor esetleg majd meg tudnak egyezni. Ugyanakkor az alkotmány sérthetetlen, mindenkinek védenie kell mert az alkotmány önmagát nem tudja megvédeni. Amikor megsértik felelniük kell, de a szabadság szellemében, nem a szemet szemért Biblia szellemben.

    Lehet e ilyen politika? A mai jobb vs. bal marhaságban sajnos nem. De egy olyan úton ahol nincs ez a téves jobb és bal megosztás ott miért ne lehetne.