• NEXUS6
    #119
    Itt a tőkéhez, pénzhez miegymáshoz csak annyit szólnék. Hogy nem ismerteted az arányokat!

    A tőkés mindíg is költött luxusra. Csak éppen soha nem költött annyit mint mint ma.

    Azt mondod ez jó, mert ebből a pénzből aztán újabb cégek működnek. Csak éppen a luxusra termelők, meg hány embert foglalkoztatnak?
    Egy luxus toll belekerül 300 000 forintba. És ezt egy ember gyártja. Egy nem luxus toll belekerül 100 forintba és ezt egy üzem gyárja. Persze hogy a tőkésnek megéri luxustollakat gyártani, mert ugyan kevesebbet ad el belőle, de abból is ugyan akkora haszna van egységnyi idő alatt. Viszont nem kell hatalmas állótőkét jelentő üzemet építeni.

    Az a pénz, amit először a középosztályon keresnek meg így szépen szivárog felfelé, mert megéri luxusba, ingatlanba, tözsdei spekulációba fektetni, ami mögött nem hogy befektetés beruházás, munkahely teremtés nincsen, de még áru sem!!!!

    20 évvel ezelött kb 1 az 5-höz volt a luxus/spekuláns és a valós termelésbe való befektetés aránya a világpiacon. Ma ez a befektetési arány megfordult!
    Magyarországon is rengeteg tőke fordul meg, de ennek nagyrésze spekuláns tőke.

    A tőkés tehát nem a zsebében tartja a pénzt, hanem pl felpumpált árú ingatlanokban. De ez jó neki mert még így is gyarapodik. Viszont a társadalom számára annyit ér, mintha a zsebében lenne, vagy rágyújtana, vagy feneket törölne vele.

    "Yachtot vesz 10 millióért akkor azt a Yachtot valakinek meg kell csinálni, tehát embereknek ad megélhetést, ugyanígy van pl. egy Ferrarival vagy egy villával az Alpokban."
    Gondolom a 10 millió az euro vagy dollár akar lenni?;)