• BlackRose
    #118
    Na ne haragudj, de ez aztán a megfontolt és bölcs... ezekben az amerika exportálja a szart... engedd meg, hogy elmondjak egy valamit, tudod Dél-Amerika nem az USA miatt olyan amilyen, hanem éppen azért mert még az elementáris szabadság sem létezik benne. Az USA-nak ehhez kb. annyi köze, hogy nem tett semmit ennek a megváltoztatásáért, hanem a két szar fél közül általában támogatja azt amely kevésbé kommunista, viszont ugyanúgy kollektivista és intervencionalista. Ez az USA "bűne" dél-amerikában.

    Különben ha "bölcsen és megfontoltan" elfogadom, hogy igazad van és, hogy az USA ide exportálja a csődjét háborúk formájában... akkor mond meg nekem mekkora háború kell, hogy egy USA csődöt elnyeljen, sőt hogyan tudna egy háború egy csődöt elnyelni? (ez különösen érdekel), csak ne mond azt, hogy fegyvergyártás... mert csak az nem megfontolt, ugyanis a világ fegyverpiaca kb. évi $1000 milliárd ennek kb. fele az USA, ennek 90% a saját haderejénél köt ki, szóval $50 milliárd évente egy picit kevés lenne takarni a csődöt egy olyan országban amelynek pl. havonta ennél több a kereskedelmi hiánya. Ugyanakkor ezeket a fegyvereket csupán néhány PRIVÁT fegyvergyár (Lockheed Martin, Boeing, Colt, Raytheon stb.) csinálja... és kb. annyira édes kevés része az amcsi gazdaságnak, hogy lehetetlen kifejezni apró tört számok nélkül. Az amcsi gazdaság-nak nincs semmi különösebb baja, a baj az állam gazdálkodásban van. Szerencsére az amcsi gazdaság szinte 100% privát és mindég is az volt, ezért pénzügyi gondjai és adóságai egységében nincsennek, viszont a már ott is korlátlanná vált állami gépezettel annál inkább baj van. Az egyetlen dolog amiben bízhatnak... hogy az EU-ban még roszabb a helyzet, a világ többi részéről meg ne is beszéljünk. Habár a mai globális gazdaságban ha a szomszédodnak rosszul megy, neked is rosszul megy, mert nagy az összefüggés.

    Ugyanakkor ha már tényleg érdekel, hogyan bírkózik el az USA a "csődjével" engedd, hogy gorombán elmondjam: pénzt nyomtat, és pénzt importál. Na ez a nyomtatás ez világos, a pénz (érték) importálás pedig úgy dolgozik, hogy a világ megveszi az USA adóságát, befektet az USA-ba és ezért az USA kamatot fizet nekik. Ugyanakkor a hiány kb. 1/3-át az USA polgároktól veszi kölcsön szintén kamatot fizetve érte. Na ez az amit mondtam, hogy a következő generációk terhére él. Nem a kőolaj, nem az energia... ennek semmi különösebb köze a jóléthez, hanem a többet költünk mint amennyi van, a többlet pénz ugye többlet értéket vásárol, és ezt az állam a népétől veszi kölcsön (meg a világtól), ée ezt valakinek majd vissza kell adnia. Na most az érdekes dolog, hogy ez nem csak az USA-ban van így. Alapjában a föld egésszében nem tud többet elfogyasztani mint amennyit megtermel, úgyhogy az USA ugyanúgy pénzeli mások többletfogyasztását mint ahogy mások az USA-ét. Ez oda vezet, hogy mindenki mindenkinek tartozik és mindenki mindenkinek kölcsön is adott. Nézd meg a fejlett országok nagyjából mind a GDP 60%-ának megfelelő öszeggel tartoznak általában keresztben egyik a másiknak. Szóval bölcsen és megfontoltan az államadóságot is előbb meg kell érteni, valójában mi is az. A csőd viszont fizetésképtelenséget jelent, tudomásom szerint az USA még soha nem volt fizetésképtelen, úgyhogy erről ne beszéljünk. A csőd azt jelenti, hogy nagyobb az adóság mint a vagyon. Az USA ettől kurva messze jár.

    Hogy lehet megfontoltlanul logikusat és koherenset irni? Erre szintén várnám a választ. A bölcseségről nem vitatkoznék mert azt nem lehet egyértelműen értelmezni, de megjegyezném, hogy megvagyok elégedve magamal a koromhoz képest, de szeretnék a jövőben sokkal bölcsebb lenni. :) És dolgozok is ezen.