• NEXUS6
    #117
    Erre a munkanélküliséges,vagy munkaerőhiányos, meg szervezési problémás dologra csak anyit mondanék. Hogy ok itt mindenki maga kaszál, amit lehet maga javít stb. Miért is?

    Mert tegyük fel egy egy mesternek kifizetek egy egy ilyen akcióért 10 ezer fotintot. Kaszálással, vízvezeték, gázszereléssel, miegymással havi 40-50 ezer forintot simán kifizetnék. Na ez az ami hiányzik a magyar háztartásokból. Így aztán hiába van képzett emberke egy adott szakmába, nem kell annyi fodrász, mert az emberek inkább vesznek occsó kínai hajvágót és otthon nyírják a hajukat. A fodrász végzettségü emberkének meg azt mondják hogy de hülye vagy, minek mentél fodrásznak? Annak az emberkének, meg aki ilyen fodrászati eszközökkel foglalkozna, detto. Azáltal hogy egy réteg jelentősen kevesebb pénzt kap, az országban egész iparágak nem tudnak rendesen működni. És pl ilyenkor jön az állami beavatkozás, amit te annyra rühelsz.

    Amcsiban műxik a dolog mert valahogy hagyományosan a multik is elsődleges piacnak tekíntik. És nézd meg ott mennyi a benzin, mennyi az átlagkereset, més szinte minden olcsóbb mint európában. Európát már nem tekíntik elsődleges piacnak, itt az átlagember elesik egy csomó extrától, amit amcsiban megengedhet magának, mert drágább az áru és kevesebb a pénz.

    Még keletebbre menve pedig a kapitalizmusból az emberek csak azt látják hogy van munkahelyük és dolgozhatnak heti hét napot.

    A globalizáció azt jelenti, hogy a globális munkamegosztás mellett kialakult egy globális társadalom is. A munka megy keletre az áru jön nyugatra a tőkés meg gazdagszik mert azt csinálja amit eddig is, vegyél olcsón adjál drágán.

    Szal Mo. az a gond, hogy egyszerűen nem adnak annyi pénzt amiből azokat a szolgáltatásokat amiket te is említettél az átlagemberke, egy másik átlagemberkétől megvegye, és ezért nincs erős középosztály ezért alacsony a mobilitás stb.