• kvp
    #113
    Itt mindenki vitatkozik arrol hogy mi az idealis gazdasagi modell es milyen gazdasagi es politikai rendszer jo az embereknek. Egy aprosagot sikerult csak elfelejteni, megpedig azt, hogy a vilagban sok orszag nem ezt a rendszert koveti, hanem kozponti iranyitas alatt all. Ezek nem demokratikus, de gyorsan fejlodo orszagok. Ha a fejlett nyugat el is eri az 'idealis' tarsadalmat, akkor is jo eselye van arra, hogy egy kevesbe demokratikus orszag egyszeruen legyozze (gazdasagi es/vagy katonai ertelemben). Semmit nem erunk egy idealis liberalis rendszerrel, ha kozben pl. megszallnak a kinaiak. Jelenleg a legfontosabb cel a fejlett nyugati orszagok tulelesenek biztositasa kellene hogy legyen. Ez jelenti a tarsadalom es a kultura megtartasat. Ha a liberalis modell nem eleg hatekony (es nem az, lasd amerikai gazdasag), akkor valtani kell.

    En szemely szerint a kozvetlen demokracaiara szavazok, ez azt jelenti hogy az emberek eldontik mit akarnak es az allam nem tesz mast csak vegrehajtja. A kozvetlen demokracia alapfeltetele az egyenlo tudas, legalabbis az egyenlo esely a tudas megszerzesere (ezt meg valami regi gorog talalta ki).

    Szerintem ne akarjunk rajonni hogy mi lenne az idealis tarsadalom, mert mindenkinek mas az idealis. Viszont egy demokraciaban a tobbseg akarata ervenyesul, azaz az emberek tobbsege dont. Vagy jol vagy rosszul, de a sajat dontesuk lesz. Ezt senkinek nem lenne szabad befolyasolnia (meg a gazdagoknak sem).

    ps: Jelenleg a foldon nagyon keves helyen van kozvetlen demokracia. A nyugati vilagban szvsz. szinte sehol sem.