• BlackRose
    #109
    És minek a tőkésnek a pénz? Minek a zsebében? (persze arról nem is beszélve, hogy a tőkés ma már mindenki, részvényesek vannak ma nem gazdák) Na de mégis minek a pénz a zsebében? Én azt hiszem, hogy először a pénz fogalmát kellene tisztázni. A pénz nem érték, csak érték helyetesítés. Ugyanis a pénzel a következő dolgokat teheted:

    1. Felhalmozni a fiókban vagy a szalmazsákban (ezt a szegény nagyanyánk csinálta, a tőkés ezt soha nem csinálja, mert így lehetetlen tőkés lenni).

    2. Feneket törőlni vele... na ezt végképp nem csinálja a tőkés.

    3. Tüzet gyújtani vele... ezt sem hinnám.

    4. Elcserélni valami értékért (na ez lenne amit csinál).

    Na most a tőkés a pénzének egy részét mondjuk a bankban tartja, a bank ezt ugye kölcsön adja, tehát szintén elcserélve lesz valami értékért, mert aki kölcsön veszi, az sem fogja felhalmozni, de nem fog vele feneket törőlni sem vagy tüzet gyújtani. Tehát ebből a pénzből közvetlenűl vagy közvetetten két dolgot csinálnak, befektetik a termelésbe (ezzel novelik a produktivitást) vagy vesznek belőlle fogyasztói cikkeket, amivel szintén mövelik a termelést és ez valakinek munkát jelent. Tehát amikor egy dúsgazdag faszi pl. Yachtot vesz 10 millióért akkor azt a Yachtot valakinek meg kell csinálni, tehát embereknek ad megélhetést, ugyanígy van pl. egy Ferrarival vagy egy villával az Alpokban. Persze sokkal jobb ha inkább robotokat, gépeket, fejlesztéseket vesz belőlle, mert az növeli a produktivitást és ezáltal mindenkinek több lesz, de mindkét esetben a pénz nincs elveszve, forog a rendszerben.
    Érdekes dolog, de pl. 100 évvel ezelőtt egy utcaseprő ugyanúgy dolgozott mint ma, seprő és lapát. Semmi fejlődés nem volt a munkahelyén, semmi modernizáció és semmi produktivitás növelés. De mégis ma egy utcaseprő is jóval többet keres mint 100 éve. Miért? Azért mert az értékteremtés az mindenkinek jó. Mindenkinek jobb lesz, ha valaki valami értéket teremt. Persze annak aki teremtette annak valamivel több haszna van belőlle, de mindenkinek haszna van belőlle. Ugyanakkor egy utcaseprő, mégha semmit sem járult hozzá a fejlődésnek és nem is teremtett semmi értéket, ma élvezheti a fejlődés gyümölcseit, ő is utazhat autóval, nézheti a TV-t, Interneten böngészhet... pedig semmit nem járt hozzá az egészhez. Szóval a tőketermelés egyenlő értéktermelésel, és annyira fantasztikus dolog, hogy szinte elképesztő. De a tőke nem egyenlő a fogyasztásal, ezt a különbséget kell látni.

    A mai gazdaság sajnos 80% fogyasztás vagy még ennél is több, és ezért valójában lassan nő a reális tőke. Pénzt meg nyomtatnak a bankok mert a pénznek már nincs reális alapja. Évente kb. 6% több dollár van forgalomban, 7-8% több EURO, ugyanakkor a gazdaság az USA-ban 3% az EU-ban 1-2% nő. A tőke vagyis a valós érték amit nem fogyasztunk el kb. a gazdasági növekedés értéke, tehát gorombán számolva a kibocsátott pénz felének nincs semmi fedezéke. Ez egy másik probléma. Emlékszem 10 évvel ezelőtt Münchenben 100 DM-ért venni lehetett valamit, ma 100 EUR-ért szart sem kapsz. Nem beszélve a non-financiál higulásról. Vettél tavaly egy mobilt 300 EUR-ért és most csupán 10-et ér... 280 EUR elfogyott... hol van? Miért van ez így? Mert a gazdaság fordított, nem a kereslet vezérli a kinálatot, hanem a kinálat a keresletet, fogyasztói társadalom de nem a jó értelemben. Pl. 3 év allatt 4 mobilon 600 EUR-t vesztettél, és a 3 évvel ezelőtti mobilodon is ugyanúgy telefonáltál. Persze a mostani sokkal okosabb, de mond hány "parasztnak" van szüksége erre a töblet tudásra, hányan használják azt és megéri e a 600 EURót. Vagy pl. hány embernek van valami konyhagépe (kenyérvágó, szalámiszelő, anyámtyúkja) amit kb. soha nem használ de mégis megvette. A mai gazdaság termel valamit és akkor azt eladja az embereknek, reklám és propagandagépezettel megfőzik a népet, hogy neked éppen ez kell. A baj, csak, hogy ez nem érték, ez annyi mintha veszel 1 kg aranyat és elásod. Sőt roszabb, mert az aranyat kiáshatod és eladhatod, ezeket a cikkeket meg nem, vagy ha mégis akkor sokat veszítesz rajtuk. Duma duma duma :)))