• BlackRose
    #105
    Késő van, most nem válaszolnék komolyabban, viszont tudod mennyi átlagon aluli ember dolgozik pl. az USA-ban a postánál vagy a szálítási cégeknél... ezek nem mérnökök, miért nincs ez így nállunk is, miért kell itt számtalanszor gondolkodni a szálításról, mert nincs ki csinálja. Ugyanakkor számtalan munkahely létezik amelyre nem kell mérnöki vagy hasonló képzés, csak valahogy a fejletlen államokban vagy a kevésbé fejlett államokban ezek a munkahelyek nem léteznek. Miért? Azért mert gyenge a munkamegosztás. Az USA-ban valaki sorba kaszálja a füvet, és megél belőlle, lehet, hogy nem szuperjó, de pénzt keres, itt mindenki maga kaszálja a fövét. Ugyanígy számtalan dolgot magunk csinálunk, mert nincs aki csinálja, ahelyett, hogy azt csinálnánk ami a mi szakmánk és fizetnénk másnak azért ami nem a mi szakmánk.

    Ezek a fő gondok a munkanélküliségnek szinte soha nem munkahiány az oka, hanem szervezési hibák. És a szervezési hibák sokkal nagyobbak amikor központi tervezés van, mert egy helyen nem tudunk eleget. A másik dolog, meg a vállalkozói küszöb magasága, a terhek és amit már többször elmondtam, nem lehet tudni mire van szükség a piacon, lehetetlen megállapítani egy árú vagy szolgáltatás kinalatát és keresetét, mert az árakat nem a piac határozza meg, ezért nehéz eldönteni, hogy mit kell csinálni, és amikor valaki mégis belevág, sokszor téved és veszít, de nem csak azért mert nem élrt hozzá (habár ez is sokszor igaz), hanem azért mert olyanba vág bele amiből több van a piacon mint kell, de ezt nem lehet megállapítani, csak akkor veszed észre amikor nem tudod eladni. Ugyanakkor még akkor sem tudod, hogy miért, azért mert az ár nem jó vagy azért mert nem tudják, hogy jelen vagy. Szóval komplikált a gazdaság. Érdekes dolog, azt mondják - és igaz is - hogy sok a bölcsész. Na én aztán kevés bölcsésszel találkoztam, igaz soknak van bölcsészeti diplomája, de olyan nagy bölcsészek, hogy hanyatt esek. Ma a bölcsészetet a legkönyebb befejezni, és azért van sok bölcsész, pedig a bölcsészet sokkal nehezebb mint valami technikai vagy tudományi szak, a bölcsészetre élesebb észre van szükség és komolyabb ellemzésekre. Beteg a rendszer, alapjában a technikai szakok nehezek, mert ugye számolni nem lehet tévesen, viszont filozofálni igen, és ezért mindenkinek megadják a diplomát, bölcsész lehet mindenkiből. A bölcsészet és a közgazdászat nagyon nehéz dolog, és nem úgy ahogy van, hogy az a legkönyebb. Ilyen bölcsészekkel és közgazdászokkal még elég jó állunk. Tisztelet a kivételnek, de nagyon kevesen vannak.

    Különben észrevehető, hogy vállalkozásba itt kevésbé fognak a mérnökök vagy közgazdászok, inkább az átlagon aluli iskolával rendelkezők a vállalkozók, ami szintén nem logikus és nem is a legjobb megoldás. Hogy, miért? Ezen még gondolkodnom kell, de valószínűleg a jobban képzett emberek felismerik, hogy nem tudják mit kell csinálni, míg a kevésbé képzettek azt hiszik tudják és belevágnak. Ezért is nehezebb a munkamegosztás, mert sikertelen vagy szenvedő vállalkozók nem tudnak tervezni, minden ad-hoc és mindent maguk próbálnak csinálni, ha alkalmaznak valakit az is minimálbérért mindent csinál, és mindent rosszul, mert másképpen így nem is lehet.