• Deus Ex
    #194: A Nike befektetett a cipő fejlesztésébe, valószínűleg jogi lépéseket is tett a fejlesztés eredményeként létrejött cipőmodell védelme érdekében. Te a cipő lemásolásával anélkül jutsz hozzá a fejlesztés eredményéhez, hogy hozzájárulnál annak költségeihez. Itt követsz el lopást, bár talán nem a lopás a megfelelő szó erre.

A kenyeres hasonlat rossz példa, mivel senki sem birtokolja a kenyérsütés technológiáját, általánosságban.

Ellenben, a zenének, filmnek, programnak van jogtulajdonosa, ezért sántít a "ha nem lopwarelem össze, akkor meg sem veszem" védekezés. Sajna magadhoz vetted/megosztottad a jogtulajdonos engedélye nélkül, ezzel jogot sértettél.

Sántítós hasonlat, de picikét ilyen a házilag pancsolt üzemanyag helyzete is. Szabadon fogalmazva, van egy olyan törvény, hogy közforgalmű közlekedésben csak olyan üzemanyag használható, amely után megfizették a jövedéki adót. Ott sem áll meg az a védekezés, hogy a krumplisütőolaj helyett úgysem vettem volna meg a jövedéki adóval terhelt drága gázolajat, ez adócsalás.

Megint mondom, amit reggel: ha lopunk, abból az államnak sem lesznek adóforintjai. Lehet, hogy ezeket nem kezelik mindíg jó gazda módjára, ezt nem az én dolgom megítélni. De az tény, hogy ha kevesebb megy a buxába, akkor jó célra is kevesebb jut. Az "én csak kicsit csalok" állásponra pedig ajánlom a benzinkutas hasonlatot.

Nem mondtam, hogy az én igazságérzetemet nem zavarja az, hogy a jogtulajdonosok a befektetésük mértékét sok nagyságrenddel meghaladó extraprofitra tesznek szert, de, övék a jog, és ha játszunk, akkor nekünk az ő feltételeik szerint kell játszani.

Vagy, nem kell játszani sehogyan sem.

Senkinek sem dolgozom, tök ugyanolyan kisember vagyok, mint itt mindannyian, én is szívom a fogam a 25 k-s FSX-től. Ezért mondom azt, hogy egyrészről kis utánajárással sokmindenből lehet tesztváltozatot kapni, másrészről érdemes megnézni, hogy az a csodaprogram, film, zene, fenetudjami annyira kell-e, érdemes-e foglalkozni vele, az őszintén végzett értékelemzések általában arra vezetnek, hogy nem.

#262: Igen, egy ilyen fórumon kicsit mindenki sarkítva fogalmaz. Nyilván nem életszerű az én demagógiába hajló szemellenzős, sarkos álláspontom, de a tárgyban az itteni átlagot képviselő szélsőségesen liberálisan gondolkodókat talán sikerül kicsit az arany középút felé terelni.