Ernesto Rafael Che Guevara de la Serna
  • bens
    hm... én először olaszban olvastam Che életrajzát, akkor vált a példaképemmé, kb 17-18 éves koromig annak tekintettem. az a könyv címe, h víta e morte di Ernesto Cheguevara, sajnos magyarul nincs, de ha vki tud olaszul, akkor nagyon ajánlom. csekély 1000 oldalas olvasmány.

azoknak akik szapulják (walaki, joebácsi, ronny...): sztem meg pontosan ti vagytok akik semmit sem tudtok róla. olvastok 3 sort neten, aztán rohatt okosnak érzitek magatokat. ami igaz az igaz, néha hidegvérrel gyilkolt, és bizony pár fegyvertelen embert kivégzett saját kezével, talán nem is ez a követendő a személyiségében. amit valszeg nem tudtok: Che akkor vált forradalmárrá, amikor rájött, h délamerikában hogyan használja ki az akkor kibontakozó kapitalizmus a szegény réteget (afrikában ugyan ez volt a helyzet). tízezreket dolgoztatak éhbérért, és sokan éhen is haltak, föleg az öslakosság (indiánok, négerek, félvérek...) mert vagy kiszolgálták a rendszert, vagy maradtak munka nélkül, de mind szenvedett a szegénységtől éhezéstől. ez rohattul nem érdekelt senkit, mert az amerikai tökések eközben süttették a seggüket. Che ez ellen lépett fel Castro oldalán, és az eszme amiért harcolt az emberiség javát szolgálta volna. más kérdés h erőszakkal nem lehetett elérni a kívánt hatást.
    érdekesség: Che kétszer esett fogságba. először az amerikai vezetőség csak a karját vágta le elrettentésül, és úgy dobták ki a dzsungelbe. kishíján elvérzett mire rátaláltak, de a hadsereg megdöbbenésére nem futamodott meg, folytatta a harcot az elnyomó rendszer ellen és még ezek után is ért el kissebb sikereket. mindig a frontvonalban harcolt, ha valami veszélyes akciót kellett végrehajtani soha nem küldött maga helyett más parancsnokot, mindig ő állt az emberei élére. RiM által beszúrt életrajz kicsit pontatlan. sok lényeges dolog kimarad belőle, valamint nem végezték ki senki parancsára, egy részeg amcsi katona végzett vele a fogságba esése után, miközben az amerikai vezetőség tárgyalt a sorsáról.

sztem nem azok a bosszantóak, akik Che-s pólóban járnak, hanem azok, akik egész nap zabálják a chipset meg a kólát, növesztik a seggüket a szg előtt és arra várnak h mikor cseszhetik szét a hülyeségükkel az ilyen és hasonló topicokat.