• BiroAndras
    #252
    Hogy a cikkhez is hozzászóljak:
    Biztos hogy nem lesz minden robotnak szavazati joga. A legtöbb robot ugyanis nem az emberhez fog hasonlítani sem formában, sem intelligenciában. Döntő többségük egy adott feladatra lesz tervezve, és felépítése és intelligenciája is ehhez fog idomulni (ahogy ma is). Persze lesznek emberi külsejű, és az emberéhez hasonló gondolkodású robotok, és nekik valószínűleg lesznek jogaik. Ez nem technikai vagy filozófiai kérdés, hanem egyszerű emberi pszichológia. Az ember az emberi formához és viselkedéshez mindenféle érzelmeket társít, így az ember formájú robotokat is valamilyen szinten emberként fogja kezelni. Ezért én elég biztos vagyok benne, hogy lesznek olyan emberek, akik a robotok jogaiért fognak küzdeni (és persze lesz egy csomó másik, aki szét akarja verni őket).
    Én egyébként szívesen látnék politikus és köztisztviselő robotokat, akikről könnyebben elhihetem, hogy nem saját zsebre dolgoznak, hanem valóban a munkájukat próbálják végezni a lehető leghatékonyabban.

    Az emberszerű robotok megvalósításának lehetősége egy más tészta. Ma úgy néz ki, hogy az emberi szintű intelligencia megalkotása csak idő kérdése. Kezdjük megérteni a működését, nem látunk elvi akadályt, és már vannak bíztató eredményeink. A tudat, lélek és társai megint más tészta. Ezeket definiálni is nehezen tudjuk, és alig vagy egyáltalán nem értjük. Szóval ezek mesterséges megalkothatóságáról vitázni még túl korai, akár gyakorlati, akár elvi szempontból se az egyik se a másik lehetőség mellett nem lehet komolyan érvelni.
    Két dolgot nézhetünk:
    1. A korábbi tapasztalatok szerint azok szoktak tévedni, akik a problémán nem megoldhatósága mellett érvelnek. Tehát statisztikai alapon arra érdemes tippelni, hogy valamikor a távoli jövőben képesek lehetünk mesterséges tudatot létrehozni.
    2. Ha elfogadjuk az evolúciót (és erre nagyon jó okunk van), akkor azt mondhatjuk, hogy mi magunk is mesterséges lények vagyunk, olyan értelemben, hogy tisztán evilági, anyagi módon jöttünk létre, mindenféle misztikus, isteni, túlvilág, és egyéb beavatkozás nélkül. Tehát semmi olyan nem történt jelen tudásunk szerint, amit ne tudnánk mesterségesen utánozni.

    Egyébként egy érdekes kérdés: hogy lehet megállapítani, hogy a másik embernek van-e tudata, illetve átéli-e a dolgokat, vagy csak egy "lélektelen" gép?