MP4 Lejátszók, Firmware, Themes.
  • WiZZaRD
    #465
    Ahogy ígértem, egy kicsi a hangzásról...
    Nos, egyre erősödik bennem a gyanú, hogy az ember hajlamos mást is jó hangzásnak ítélni, amíg nem egy iAudio playert hallgat:). Volt anno egy iAudio4 mp3 playerem, ami sajna megadta magát, kontakthibás lett. Az volt az etalon hangzásban számomra. Sajnos senki nem volt a közelemben iAudio tulajdonos (így igen régen volt szerencsém megfülelni egy ilyen lejátszót), aki rádöbbentett volna a fenti hibára (mármint, hogy mit is ítélünk jónak). Persze ez nem von le az értékéből semmit pl. az XClef HD-500-asnak, hiszen még így is egy jó hangú lejátszó...na de az U5 (meg gondolom többi márkatársa is)...röviden: jól szól. Kicsit bővebben: k jól szól:).
    A gyári fülesről már írtam pár szót, semmi nem változott, egyértelműen kevés a playerhez (igaz ezt szinte minden hozzáadott fülesről el lehet mondani, egyszerűen nem fér bele az árba).
    Két fülbedugós fülessel és egy fejhallgatóval tesztelgettem, különféle kódolású mp3 zenékkel, illetve flac is terítékre került. A két fülbedugós füles közül meglepő módon, de az AKG bizonyult gyengébbnek, míg a Sennheiser MX660-al egészen kiváló hangzást lehetett elérni, nem is tudtam, hogy ennyit tud ez a füles (ami persze még mindig kevéske:D). Tiszta, tűéles magasok, nem tolakodó középtartomány (műanyag hangzásnak nyoma sincs), méretét meghazudtoló mélyek. Torzításnak nyoma sincs (persze ésszel kell konfigolni a jeteffectben). Utcára megfelelő lehet. Azért érdemes lenne kipróbálni egy "agybadugós" fülessel, mint pl. a KOSS The Plug, vagy a Sennheiser CX széria, ez utóbbit nagyon dicsérik. Az élményt nehéz leírni, talán úgy lehetne megfogalmazni, hogy végig tudni, mit is hallgatunk, nem kezd elfolyni a zene, nem lesz követhetetlen, erről az U5 gondoskodik, végig pontosan passzírozza a fülesbe a zenét, feszes, semmi lagymatagság. Az élmény azért az AKG K66-tal lett teljes (mostani katalógusban K77 néven fut, talán rájöttek, hogy túl nagy a minőségi lépcső a K44-ről), a KLF - The White Room albumával, természetesen flac formátumban. Ez az ami leírhatatlan, ezt hallani kell. Ami nem kis meglepetést okozott, hogy ezzel a fejhallgatóval sem futja ki magát igazán a player. Nehéz lesz megfelelő fülbedugós társat találni hozzá, ahogy nézelődtem, a player árának 60-70%-a körül lesznek a megfelelő választások:/. Addig marad az MX660, mint egy kellemes kompromisszum, csak bosszantó a tudat, hogy a playerben sokkal több van:).