• Vieri85
    "Ja, csak itt _fejlett_ civilizációkról volt szó. Az engem annyira nem hat meg, hogy a barlangban gyűjtögető, esetleg a nomád pásztorkodó népek "civilizációja" összeomlott a jégkorszak miatt."

Ha valóban beigazolódna, hogy mikor kezdték el építeni a NAGY Piramisokat és a Sfinxet például, akkor nem hinném, hogy úgy tekintenél rájuk, mint gyűjtögető és vadászó emberek.
    Lassan minden "modern" eszközről pl. kerék, finom mechanikus óra,geometria, csillagászatról bebizonyosodik, hogy ezeket csak ÚJRA felfedeztük.

Nem hinném hogy nomád és gyűjtögető életmódot élet az a civilizáció, amelyik JÉGMENTES ÁLLAPOTBAN FELTÉRKÉPEZTE AZ ANTRAKTISZT. A téma három dolog miatt érdekes: (1)a nagyon nagy pontosság, amit csak az elmúlt 30 évben sikerült feltárnunk a jég alatti birodalmat (2) legutóljára úgy emlékszem úgy 8000-10.000 éve volt utóljára JÉGMENTES a földrész (3) miért volt igénye valakinek arra, hogy ilyen pontosan felmérje ezt az óriási földrészt?

Azt pl tudtad, hogy a XV. században előtte és utána is jó 100-100 évig (beleértve a Föld hajóval való ÚJRA felfedezésének főbb időpontjait) olyan térképeket használtak alapul amiket ezek a nomád és gyűjtögető, barlanglakó emberek készítettek??
    Hozzá kell tennem, hogy csak akkor tudtuk megközelíteni azon térképek pontosságát, mikor újra felfedeztük a szögmérést és a fejlett geometriát.

Ha valaki engem kérdez akkor nekem olyan sejtésem van, hogy kb a XVII-XIX század közelébe helyezném el azon civilizáció technikai fejlettségét.

Ha már egyiptom, akkor említsük meg azokat a gránit vázákat, amiket a jelenlegi technológiával is (nem hogy drága) de majdnem kivitelezhetetlen.

A piramisok mellett azonban ott van még egy óriási templom is a helyszínen aminek minden egyes kőtömbje 100-150-200 t nyom. (A mai technológiával egybe 200 tonnát több hónapos előkészítéssel tudnánk felemelni... egyet.)
    Nekem ez a beton dolog szimpatikusabb mint bármely piramis építéses fantázia eddig.

Szerintem egyszer ki kéne próbálni, hogy a mai technológia minden vívmányát felhasználva mi mennyi idő alatt húznánk fel egy nagypiramist.