"Nyersanyag- (a lefaragott részekkel mit kezdesz?) meg időpazarlás (kétszer kell faragni) - de mindenesetre ötletes. "
Ha én a fáraó (aki ugye isten fia) főépítésvezetője lennék, és parancsba kapnám, hogy márpedig egy piramis az kötelező, akkor nem igazán érdekelne, hogy a rabszolgák (akik szinte nem is emberek) mennyit dolgoznak, meg mennyi időbe telik nekik. Egyébként az a többtízezer rabszolga, aki belehalt konkrétan a piramis építésébe, az nem nyersanyagpazarlás? :) Szerintem akkoriban nemigen érdekelte ez a dolog az embereket. Egyébként nem feltétlen veszteség a kőanyag, kellenek kis faragott kövek is, burkolatnak, járólapnak, lépcsőnek, ilyesmi... Azért egy akkora hasáb köré írt henger leeső selejtje is még azért szép darab... Tényleg mekkora egy szabvány piramistégla, ha már itt tartunk?
"Egyszerűen arról van szó, hogy a Földön eddig is bekövetkeztek katasztrófák amik egy-egy civilizáció végét jelentették, amikor majdnem mindenhol káosz uralkodott."
Ja, csak itt _fejlett_ civilizációkról volt szó. Az engem annyira nem hat meg, hogy a barlangban gyűjtögető, esetleg a nomád pásztorkodó népek "civilizációja" összeomlott a jégkorszak miatt. Meg egyébként sem volt annyi ember akkoriban, hogy olyan hatalmas káosz kebelezett volna be mindent. Párszáz család(törzs?) éhen halt, a többiek elvándorolgattak, esetleg fejbecsapkodták egymást a jobb barlangért/termőföldért/legelőért, azt' annyi. Másik szemszögből nézve a dolgot, az ősközösség felbomlásáig gyakorlatilag _mindenhol_ káosz uralkodott.
"Gondolj csak bele: indiában volt egy civilizáció aminek nagyon-nagyon fejlett volt az építészete és a mérnöki megoldásai ám szinte semmi írott anyag vagy nyelv nem maradt utána."
Az építészeti tudás az egy dolog, de az éppen az a típus, ami -legalábbis nyomaiban- megmarad. Egyébként gyanítom, hogy ez jóval újabb dolog, mint amiről szó volt. Én az ősember-kori fejlett civilizációkat nem akarom/tudom elhinni.
"A bitumen és beton épületeink, mérnöki létesítményeink mind mind eltűnnének. "
Azért írtam a föld alatti bunkereket, mert azokra nemigen hat az erózió, nem nagyon károsítja az időjárás, maximum a tektonikai hatások miatt lenne problémás extrém hosszú távon. Bár nem hinném, hogy atombunkert szándékosan törésvonal fölé építenének... És ha többtízezer évvel későbbi utódaink is barlangászkodnak, vagy ultrahanggal üreget kutatnak, rátalálnának előbb utóbb a mi kis mesterséges, cuccokkal telipakolt barlangjainkra. Legfeljebb mi lennénk az elveszett bunkerépítők.
"Mindenképpen úgy gondolom, hogy a mostani kor előtt is emberek uralkodtak a Földön, ám hogy milyen kapcsolatuk volt idegen lényekhez azt nem annyira tudni."
Első lépésként bizonyítsunk be az idegen lények létezését, aztán ráérünk azzal foglalkozni, hogy jártak-e nálunk. Illetve akkor már megkérdezhetjük őket is. Addig ezt a feltevést eléggé ingatagnak találom.