• Gaillard
    Kedves Fórumtársak!
    Már belefáradtam, hogy azt bizonygassam, hogyan kellene humánusan élni.
    Egy-két dologra azért reagálnék, nem is röviden.

Morden 23, félévet voltam vállalkozó 10 évvel ezelőtt (kényszerből, csak így foglalkoztattak),de köszönöm annyi elég volt, megismertem a rendszert. Inkább élünk kevesebből becsületesen, de tiszta lelkiismerettel. Csalhatnék (sokan megteszik ezt a munkahelyemen is), de én nem tudok ilyen önző felfogásban élni. Ez maximum akkor változna, ha már tényleg a legalapvetőbb életfeltételeknek sem tudnék eleget tenni. Tudom, hogy balekságnak tartják ezt, s igazán ez a legborzasztóbb az egészben. Mai társadalmunk kicsit eltorzult Carpe Diem ars poetica-ja nem fekszik nekem. Sajnos én nem tudok ilyen Darwin-i szemlélettel nézni a dolgokra, mert úgy hiszem, hogy az ember pont attól lehetne EMBER, hogy túl lép az önző mivoltán.

Epikurosz, a vállalkozások (kb. 2 millió egy 5 milliós aktív lakosságra!!!) többsége bújtatott munkavállalás, azaz adó- és járulékkerülés és nem valós értelemben vett vállalkozás. Nem az egy-két százezer forint körüli bevétellel rendelkező kényszervállalkozókkal van a fő probléma, hanem olyanokkal,akik pld-ul egy 4-500 ezer forint körüli (vagy annál jóval magasabb) jövedelemből 100 ezerrel letudnak mindent. Még a saját közös költségeik fedzetét sem fizetik be, a progresszív adózás és szolidarítás alapú TB elvet már meg sem merem említeni, mert az csak papíron létezik és csak egy szűk rétegen kérik számon. Nem szeretek olyanokat finanszírozni, akik többszöröséből élnek nálam.
    Ismerem a multi problémát, a testvérem valós vállalkozó (könnyűipar) és semmire sem jut hiába dolgozik sokat.

Munkás, rosszul számolod, az nem 55%, mivel sok tényezőt nem veszel figyelembe. Ahogy említettem már a TB és egyéb munkavállalói és munkáltatói járulékokon és az SZJA-n kívül a nettó béredből minden költekezésnél lejön az ÁFA (visszamegy a büdzsébe), paraszolvenciát fizetsz, helyi adókat és illetékeket fizetsz, kamatadót fizetsz, a pocsék színvonalú állami szolgáltatások miatt megfizetsz saját nettó béredből olyan szolgáltatásokat, amelyek ingyen járnának neked, de inkább nem veszed igénybe azokat állami keretek között, vagy egyszerűen nem is tudod igénybe venni, fizetsz a képzésedért, mert nem teheted meg, hogy ne munka mellett tanulj, becsületes valós bérnél elessel támogatásoktól, kedvezményektől, holott Te esetleg jobban rászorulnál, stb. Hidd el, ez a megmaradó 20-30%-os arány helytálló, már egy bruttó 150 ezer körüli (azaz a munkáltató szempontjából 200 ezer forint körüli költséggel járó) fizetésnél is, ha mindent forintosítanánk.
    Visszakanyarodva legalább valamelyest érintőleg a cikk tartalmához, a tömegközlekedés lassusága, ki nem számíthatósága is abból adódik, hogy túl sok az autós és ellehetetlenítik a felszíni forgalmat. A tömegközlekedési járműveknek szinte alig van prefernciájuk, pedig nem túl drága forgalomszervezési intézkedésekkel egész jó eredményeket lehet elérni. Abban igazat adok neked, hogy a tömegközledés során is mások helyett fizetsz sok mindent. Mondjuk egy bérlet ára még mindig olcsóbb, mint gépjárművel dolgozni járni, ha mindent figyelembe veszel (ktg tényezők: benzin, biztosítás, adó, szervizelés, káresemények, avulás, gépjármű beruházási ktg., stb.).