Morden23#62
1. Az autó csak azért érdekelt (szinte biztos voltam, hogy rendelkezel vele), mert kíváncsi voltam, hogyan is viszonyulsz a témához - azok után, hogy első kommented egyik legnagyobb lényege az autó-problémáról szólt. Én személy szerint maximálisan egyetértek veled, annyi különbséggel, hogy én egyszerű anyagi-hatékonysági-kényelmi szempontok figyelembe vétee után szimplán nem vettem autót - megjegyzem, ez részemről nem nagy áldozat: azért nem veszek, mert (momentán) nincsen rá szükségem.
2. Apróságok, amik valóban sokat számítanának, ha mindenki így cselekedne. Erről hosszasan felesleges eszemcserét folytatni.
Annyit azért hozzáfűznék, hogy - és ez nem rád vonatkozik - nagyon könnyű ám más f*szával verni a csalánt. Mondhatnám, hogy azért nincsen autóm, mert zöldebb vagyok a zöldnél is. Nem igaz - ha kéne, vennék.
Tovább folytatva ezt az egyszerű gondolatmenetet: az emberek nagytöbbségének (itt gondolok a nem teljesen elszegényedett, és nem is a gazdagabb rétegre, nevezzük "átlagpolgár"-nak) nem sok ideje van a környezetére figyelni. Természetesen nem a csikk- és csokipapír eldobására gondoltam, hanem pl. az autó-kérdésre. Ha nekem a munkám/szabadidőm/családom kényelme egy autón múlik, akkor őszintén megmondom, teszek a sűrű budapesti szmogra. Miért? Azért, mert nincsen annyi pénzem, hogy úgy élhessek, ahogyan akarok, viszont nem vagyok annyira elszegényedve, hogy a fenntarthatónál kényelmetlenebb/rosszabb körülmények közé ültessem magam.
Igazad van, ez rendkívül önző dolog. De lássuk be, alapvetően saját magamért/családomért élek, dolgozom. Minden egyéb másodlagos, de a másodlagos dolgokra nem feltétlenül (inkább nem) jut idő, pénz, energia, figyelem.
3. A "csalás" témát hogyan kéne értelmeznem nálad?
a.) nincsen lehetőséged csalni
b.) nem akarsz csalni
Ha kiindulok abból, hogy egy ember számára a legfontosabb önmaga/családja, akkor csak azt tudom feltételezni, hogy lehetőséged nincsen erre. Lehet, hogy túlontúl önzőnek érzed azt, ahogyan gondolkodom, de a helyzet az, hogy egy darab ember nem lehet felelős a társadalom többi tagjáért, mégpedig azért, mert a társadalom többi tagja nem felelős érted. Az "egy mindenkiért, mindenki egyért" megfordítása.
Ergo te hiába teszel jót X emberrel, ha nem "csalsz" (bármit is érts ez alatt), közben kiszúrsz önmagaddal/családoddal. Viszont X emberek sosem fognak semmi olyat tenni, ami önmagad/családod számára (megélhetési) előnyt biztosítana. Egyszerűen fogalmazva: felelősséggel magadnak/családodnak tartozol, nem a társadalomnak.
Amúgy jól láttad, tényleg érdekelt, amit mondtál. Még azt sem mondom, hogy hidegen hagynak a problémáid, vagy hogy ne lennének relevánsak.