• Munkas
    Ez azért nem így van. Jövedelem igazolásra adott hitelt a bank, akkor is. Egyszer láttam én is egy ilyen esetet: a tag ott ütötte az asztalt a bankban, hogy nézzék meg hogy havonta fél milla körüli összeg megy a számlájára évek óta, de igazolást csak minimálbérről tudott hozni. A munkafeltételek (telefon, WC stb.) meg benne foglaltatik a jövedelembe. Csak míg én 15 eFt ot telefonálok el havonta, addig egy vállakózó 80 eFt-at (persze még a távoli rokonok számlái is arra mennek). A privatizáció meg a lopások ellenére is hatékonyabban működő cégeket eredményezett és a legtöbb esetben már régen megtérültek az államnak az akkori sikkasztással csökkentett árak. Mondjuk ennek semmi köze az alkalmazottak béréhez. És arról sem szabad megfeledkezni, hogy a cégek a fizetésen túl még elég sokat fizetnek az államnak a dolgozók után.
    A köztisztviselők esetén viszont tényleg ez a helyzet. Addig gyártották a maguknak a „feladatokat”, amire vették fel az embereket prémiumokat stb., hogy most csak csodálkoznak, hogy fele annyian is el tudják végezni a dolgukat és még így is jut idejük munkaidő alatt internetezni.
    Persze azért több mint az 30% a megmaradó hányad (vagy nagyon jól keres). Én a sajátomon úgy veszem észre, hogy 55% marad meg, az adó, TB, és nyugdíjlevonást követően.
    Ha egy vállalkozónak lenne ekkora jövedelme és a „szokásos” minimálbér közeli állapotot vall be, akkor a kihozatala 90% körül jár. Tehát legalább 4x annyit kér el tőlem az állam, mint tőle.
    A kedvenceim mégis az őstermelők, náluk ez az arány -20% körül van (szintén az én jövedelmem mellett). Ez azt jelenti, hogy többet kapnak vissza, mint amennyit befizetnek.
    Persze az átlagkereset közelében már nem ilyen szembetűnők a különbségek. Csak az a baj, hogy azt a csalók alakítják ki, a valóságban talán csak a multik dolgozóinak a legalsó szintje keres annyit (takarítók, részmunkaidősök stb.)
    A baj inkább avval van, hogy én is ugyanazt a hitvány szolgáltatást kapom, ha beteg vagyok, ha gyereket neveltetek az állammal, és még a szüleim nyugdíját is nekem kell kikészíteni, ha nem akarom hogy kevesebből éljenek, mint a nem dolgozó „hátrányos” helyzetű kisebbség stb.
    A tömegközlekedésnek is ez a baja. Minap utaztam egy hosszabbat, és arra jöttem rá, hogy az út egy személlyel pont annyiba került mintha kocsival tettem volna meg. Persze ha minden járulékos költséget is beépítünk, akkor jobb az arány, de ketten utazva az autó akkor is bőven olcsóbb. Aztán még az egyik szakaszon álldogálhattam is két órát a buszon, és a menetidőbeli különbség sem elhanyagolható. Ez is a nagy állami „igazságossággyártás” eredménye, mivel talán csak mi ketten vettünk teljes áru jegyet. Nem csoda, ha épp azok nem utaznak így akiknek lenne rá pénzük, így az állam hiába is pumpálja beléjük a pénzt.