dez#119
"Pont erről beszéltem. Emberi viselkedésre emlékeztető dolgokat is művelhetnek az állatok, de tervezni, gondolkodni csak az ember képes."
Ez nem így van, igenis sok állat tud egy bizonyos szinten gondolkodni és tervezni. Ismerd meg jobban őket...
"Az állatok jellemét is nevezhetjük léleknek"
Az embernél sem a jellemet nevezzük léleknek.
"hisz mindenki tudja, hogy háziállataink meghálálják a kedvességet gondoskodást, ezért érzelmeket váltanak ki az emberből"
Ez jó kis közhely - de csak akihez közel áll egy állat, az tudja, mit is jelent valójában.
"de nevezhető-e léleknek?"
Mármint mi?
"Lehet-e hasonlatos az emberi lélekhez, hiszen az állatok "ösztönlények". Bár lehet, hogy ez kissé erős megfogalmazás a jellemzésükre."
Sok állat messze nem annyira ösztönylény, mint gondolnád. Másrészről meg az emberben is ott van az ösztönlény.
"Nem kifejlődésről beszéltem. Bocs, ha félreérthető voltam. A lélek hozzátartozik az emberhez, bár mint említetted anyagtalan. Nem tudhatjuk, csak reménykedünk benne, hogy anyagtól (testtől) függetlenül létezik."
Azt tudhatjuk, hogy valami nagyon is függetlennek tűnik, ugyanis nem magyarázható anyagi alapon.