• Kornan
    Már nekem is többször eszembe jutott,hogy mennyi minden jelent veszélyt az egész fajtánkra nézve,mennyire törékenyek vagyunk:Aszteroidák,Mágneses pólusváltozás,Szupervulkánok,Naptevékenység megváltozása,Globális éghajlatváltozás,Atomfegyverek,Járványok,a Föld magjának kihűlése azaz a mágneses védőpajzs megszűnése,nap kihűlése...(Androméda galaxis közeledése is lehet ide tartozik)
    Kihagytam valamit?Nem mindegyik okozná a teljes emberiség kipusztulását,de sok ember meghalna az biztos.Tulajdonképp csak idő kérdése ,hogy valamelyik bekövetkezzen és akkor elképzelhető,hogy a földi életformák túlélése az emberen múlik majd.Eddig a mi fajtánknak szerencsénk volt,a dinoszauruszok nem mondhatják el ugyanezt.

"Azt viszont már nem hiszem, hogy a földi élet mindenféle külső segítség nélkül fejlődött volna."

Mit értesz külső segítség alatt?Alábecsülöd az egyes életformák túlélési képességét.Az embernek szerencsére nem kelett szembenéznie még nagyobb katasztrófával,bár volt a tudósok szerint volt hogy pár ezer emberre csökkent a populáció a bolygón.Azt hiszem az egyik jégkorszakban.Mióta van élet a földön úgytudom meteorbecsapódások és és szupervulkánkitörések,jégkorszakok okozhattak tömeges fajkipusztulást,de a legszívósabb fajok túlélték ezeket és továbbfejlődtek.

"Elgondolkodott valaki azon, hogy miért pont az emberben alakult ki a gondolkodás, a tervezés, a tetteink következményeinek felmérése, és a lélek?"

Már gondolkodtam rajta mi külömbözteti meg az embert az állattól.Néhány ember esetében elég csekély a külömbség,sőt talán bizonyos állatok okosabbak is.Az egyik filmben("Háború a Földön") az embereket úgy hívták,hogy emberállatok,ez találó kifejezés ezekre az emberekre szerintem.
    Nah de ez egy másik téma.
    Komolyra fordítva a szót a Földön élő (állatok) közül az embernek a legfejletteb az agya,a legösszetetteb.Komplex problémák megoldását és az ösztönökön való felülkerekedést teszi lehetővé.Vagyis többnyire.Többé kevésbé az ösztönök még mindig meghatározzák viselkedésmódunkat.A majmok is hasznalnak eszközöket és olyan kezdetleges problémák megoldását mint egy gyümölcs héjának a feltörése meg tudnak oldani.Tehát minél nagyobb az agy,minél összetettebb annál jobban képes irányítani az adott testet.Ezért szerintema legnagyobb lökést az adná a fejlődésnek ha valamiképp magasabb szintre tunánk emelni a gondolkodási képességeinket,határtalan lehetőségeket nyitva ezzel.Tudom nem adtam érdemleges választ a kérdésedre.