• BiroAndras
    "Tévedés, ebben a bekezdésben nagyon is a 8800GTX-ről volt szó."

Nézd meg jobban. Arról volt szó, hogy ha a 8800GTX max élsimítással csak normál fps-en viszi a mai játékokat, akkor a gyengébb verziói nem fogják bírni. Erre mondtam, hogy ki lehet kapcsolni az élsimítást, és akkor gyengébb kártya is elég.

"Megfizetés alatt 2db 8800GTX-et értesz SLI-ben? 1db 8800GTX olcsó?"

1db-ról volt szó.

"Ugyanis itt továbbra is arról van szó, hogy 1920x1200-ban már csak 50fps körül mennek a mai komolyabb játékok, és egy jobb jétékos már nem akar ez alá menni."

Erre mondtam, hogy ha ilyen igényei vannak a játékosnak, akkor fizesse meg. Akinek nincs ennyi pénze, az ma is megelégszik 1280-as vagy 1024-es felbontással, élsimítás nélkül, és 25 fps-sel. Az általad említett "jobb játékos" meg ki fogyja fizetni egy erősebb gép árát, mert neki megéri.

"Megkérdezhetem, milyen megfontolásból vettél 1600-ast?"

Kellett valami olcsó, amíg kijön a DX10 generáció.

"Amikor köztudottan gyenge eresztés mostanában volt az ATI középkategóriája... Egy 7600GT sokkal jobb lett volna, azonos áron. De még egy 6600GT is."

Nem olyan rossz az. A 7600GT az talán jobb, de akkor még nem volt, a 6600 meg nem jobb. A cégnél volt 6600-am (de meghalt), most meg X700 van, és nem látok különbséget. Egyébként meg korábban sokáig, és még talán ma is (majd meglátjuk mit hoznak ki a G80 ellen) az ATI volt technológiailag fejlettebb (főleg élsimításban), ezért jobban bíztam bennük. És akiket megkérdeztem azok is az X1600XT-t ajánlották.

"Csak sajnos épp az ilyeneknek kell a legkevesebb teljesítmény. Tehát éppenhogy a lényegibb dolgoknak kellene kikapcsolhatóaknak lenniük."

Ez nem feltétlen igaz, dizájn kérdése, hogy mire mekkora hangsúlyt fektetnek. Pl. lehet gyórni a robbanások élethűségére, és akkor az fullosan kikapcsolható, hiszen csak látvány.

"Éppen ezért nem is vesznek az emberek Physixot. De ez nem jelenti, hogy bármi mást szívesen vesznek, ha az kicsivel jobban megéri."

Nem kicsivel éri meg jobban. És a fejlesztőkön is múlik, hogy hogyan balanszolják a rendszert. Ha úgy lövik be, hogy egy olcsóbb kártyán is fusson fizikával együtt, akkor a játékosnak csak a valamivel szerényebb grafikát kell elviselnie (cserébe jó fizikát kap), és nem kell fizetnie semmit. És mint már többször mondtam, az ember azt kapja, amiért fizetett. Ha olcsó géped van, ne várj csúcs grafikát, meg még fizikát is.

"Mit jelent az extra kiadás?"

Azt jelenti, hogy most a játékosok többsége X összeget költ a gépére évente, és annál többet nem tud, vagy nem akar. Csak kevesen tudnak/akarnak egyre többet fizetni a gépükért. Tehát a HW és SW fejlesztéseket úgy kell belőni, hogy az adott feladatra alkalmas gép (pl. átlagos játék futtatása az aktuálisan elvárható minőségben) ne dráguljon. Alapvető közgáz: ha a termék drágább, kevesebben veszik (kivéve néhány speciális esetet). Plusz pszichológia: A már alapvető alkatrészt inkább veszem drágábban, mint hogy valami újat vásároljak az árkülönbözetből.

"Kiadás az van, és ha már van, nem azt várja a vásárló, hogy a grafika eddigi gyorsulási ütemének rovására menjen a fizika"

Pedig mindenképp ez lesz. A fizikának kell a teljesítmény, és ha adott összegből veszünk gépet, akkor ennek a teljesítménynek az ára mindenképp hiányozni fog valahonnan.
    Korábban is hoztak már ilyen áldozatot a játékosok. Épp a grafika miatt kell feláldozni a játék más részeit (pl. a pályák méretét).