dez#116
"Az élsimítást akkor is ki lehet kapcsolni, vagy lejjebb venni egy kicsit."
Attól, hogy nagyobb a felbontás, még láthatóak maradnak a recék, lévén a képernyő is jóval nagyobb a szokásosnál. Minimum egy 4xAA elmegy.
A 4x-es AA nem olyan nagy igényű, és most már ezzel az új CSAA-val a 16xAA is alig kér többet, mint a 4x-es.
"Arról ven szó, hogy a driverek még nyílván kiforratlanok. Ha megnézed a driver letöltéseket, láthatod, hogy a 8-as szériának külön drivere van, míg az összes többi GeForce-é közös (kivéve a Go-kat)."
Vélhetően nem akkor kezdték csinálni hozzá a drivert, amikor teljesen kész lett, hanem már jóval előbb. Akár az is lehet, hogy már épp eléggé kiforrott a driver. 2-2.5x-ös gyorsulás az előző gen.-hez neked nem elég?
"Én úgy értettem a leírásokból, hogy valóban külön chip-en vannak a megjelenítendő framebuffer-ek is."
Szerinted abba a kis chipbe elfért többtízmega embedded ram...? Ugye, hogy nem... Vagy szerinted a G80-on keresztül olvasgatja a vramban lévő framebuffert? Ez sem túl valószínű.
Olyan jó lenne, ha nem helyetted kellene állandóan gondolkodnom. Ez olyan, mintha sakkban vakon lépkednél, és az ellefélnek kellene állandóan felvilágosítania, hogy az a lépés miért rossz. :)
"DirectX10
G80"
Mint írtam, olvasgattam már ezekről. De az itt leírtakon kívül más drasztikus sebességnövelő dolgot nem láttam. Ezért kértem, ha tudsz ilyenről, oszd meg velem is. Erre te benyomod a komplett leírást...
"Vagy akkor, ha nem sokmagos csúcsprocid van alaposan húzva.
Ha ugyanahoz a grafikához kisebb proci is elég (és ezt tudja a DX10), akkor olcsóbban jön ki egy játékgép. Illetve esetünkben a paciens megvehet egy erősebb kártyát, amibe belefér a fizika számolás is."
Oké, ez jogosnak tűnik.
"Nálunk a korábbiakhoz képest elég komoly fizika van, full szoftveresen egyelőre, mégis szépen megy egy átlagos gépen is. Az eddigi tesztek szerint a G80 fizikában 10x gyorsabb egy jobb Core2-nél (ha mindkettő cask fizikát számol). Nálunk meg a fizik acask 1 magon fut, és mellette ott van az egész játék."
Ha egy a korábbiakhoz képest elég komoly fizikára elég egy fél C2D, miért ennek többszörösében gondolkodnak már első lépésként is? (Physix PPU, X1600.)
"A programozható shader teljesítmény kb. 500 GFlops."
Tudom. Csak az X1600-asét is tudni kellene. Ezt nem feltétlenül adja vissza, hogy jétékokban összesen hány fps-t tudnak, mert az nem csak a shadereken múlik. Persze lehetséges, hogy a két dolog arányosan növekedett, de az is lehet, hogy nem teljesen. Úgy tudom, az ATI vonal máig erősebb kicsit shaderben. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a G80 pl. alig gyorsabb ebben, mint egy X1600, de pl. mondjuk nem 10x.
"Azok közép- és alsó kategóriás kártyák lesznek. Azoktól senki sem várja el, hogy full HD-ben full élsimítással vigyenek pl. egy Ghost Recon-t, és még mellette fizikát is számoljanak."
És én mondtam is egy szóval azt? Megint nem figyelsz. Én az előző gen. középkategóriájához hasonlítottam a G8x középkategóriáját, utóbbiból levonva a fizikára 30%-ot.
"Ha a plusz tranzisztor plusz magot jelent, akkor az plusz teljesítmény is. Ha a cell-nél a PPE helyett is SPE-k lennének, jóval nagyobb lehetne a teljesítménye."
A PPE-ből és az ő L2-jéből kb. 2db SPE jönne ki. Viszont a PPE-ben is van VMX, ami kicsivel még gyorsabb is, mint egy SPE. Tehát kevesebb, mint 1db SPE teljesítménye esik ki így.
De amúgy igazad volt, kb. 2x annyi tranyóból kb. 2x annyi FLOPS-t hoz ki a G80, mint a Cell. (Csak ugye nem csak az elméleti számok számítanak.)
"Lehet, de mivel csak számolniuk kell, ez nem sokat számít."
Ahol semmi mást nem kell csinálni, csak számítási műveleteket végezni egymás után, ott nem számít. Összetettebb feladatoknál mást is kell csinálni, és annak lassúsága, körülményessége erősen elveheti az időt a számításoktól. Mint kiderült, pl. még egy egyszerű raytracer algoritmusban is.
"A cell-hez már korábban adtam, a G80-ról meg nagyon egyszerű adatot találni."
Mit adtál a Cellhez? Én nem ott találtam meg a tranyószámra és a méretre vonatkozó adatokat. A G80-as adatai meg megvoltak, magam is írtam már a 700 millió tranyóról. Mellesleg utóbbi magmérete csak nemrég derült ki, amikor leszedték egy halott kártyán lévő G80 kupakját.