• Dexantreal
    Ez a cikk elgondolkoztat engem. Jó pár évtizeddel ezelőtt az ember még arról ábrándozott, hogy majd midnenféle high-tech dolgok veszik körül őket akár pár év múlva: olyanok, mint pl a számítógép, a tv, a hifi, a házimozi és egyéb nyalánkságok. Értitek, nem? Aztán, most itt vagyunk ezekkel a frankó cuccokkal körülvéve: sok midnent már nem is kell csinálnunk: rendelhetünk ételt, miegyebet otthonról, sok midennt leeht ügyintézni a gépekről, s jó pár dolgot maguk a gépek végeznek önnálóan egy-két parancs kód megadására, valamint midnen sokkal kényelmesenbb lett.
    Igen, kényelem, ez az egyik legfontosabb szerintem a mai ember számára, a másik epdig a biztonság. S most itt vagyunk 2006-ban és mit olvashatunk? Több milliót, milliárdot költenek el egy olyan robotra, mely csak ülni tud és arcát mozgatni, s a legnagyobb gondjuk pl az, hogy nem tudják kellő képen megalkotni a valósághoz megfelelő vékony lábikókat, közben meg arról ábrándoznak, hogy majd néhány évvel késöbb - vagy többel , már meg se lehet különböztetni embert a robottól.
    Mindeközben a Föld több pontján is száezrek, milliók éheznek, nyomorognak még mindig úgymond "középkori" környezetben, életmódban, s verejtékkel dolgoznak meg a napi betevőért, ami sokszor nem is sikerül...
    Oké, ezt most hagyjuk, mert úgy se tudnának ezek a cégek és nem is akarnának a szegényekre pénzt költeni haszon nélkül. Nézzük tovább robotékat. Már viszonylag önnálaók, intelligensek is valamennyire.... s még ezt tovább akarják fejleszteni...
    Hahó, kop-kop, senkinek sem ugrik be egy ismerős, sokak álltal kedvenc film ugyan így kezdődő sztorija?
    naná, hogy a Terminátor és naná, hogy emberek és gépek közti háború. Igen. Ezzel a fejlesztgetéssel valóban jó pár év múlva és jó sok milliárdok segítségével képesnek lesznek ezek a "kezdetleges" (akkora már legyintünk ugyanis, hogy hejj 2006-ban még csak ülni és száját mozgatni tudta a robot) robotok arra, hogy úgy viselkedjenek, mint mi: jrájon, beszéljen kifogástalanul, a külseje ne hagyjon kívánni valót maga után, s nem fogjuk már egy idő uán azt se észre venni, hogy egy robottal társalgunk, vagy netántán robottal khmm.... művelünk 18 karikás dolgokat. Akár még ez is megeshet, bár nagyon-nagyon remélem, hogy nem. Mert ez undorító. De hagyjuk, vissza a témához. Mindjárt befejezem úgyis.
    Ezek a robotok epdig minden egyes megtett lépéssel, beszéddel, egyéb cselekvési mozzanattal fejlődnek, s ezenfelűl a cégek is folyamatosan ontják magukból a spécibbnél spécibb robotokat, akik majd akkorra midennütt megtalálhatóak: üzletekben, nagy cégeknél, iskolákban, rendőrségen, kórházban satöbbi satöbbi. S a fejlődésből mi következik: sokkal intelligensebbek lesznek, s csak idő kérdése, hogy mikro történik meg netán az, ami a Terminátorban...

Tény, hogy szeretjük a kényelmet, a biztonságot, szeretteinket magunk mellett tudni, meg jó dolog ilyen robotkat látni magunk mellett, valamint esetleg a jövőben néhány egységekt, vagy többet bezsuppolni a munkába, hogy elvégezzék a nehéz melót, de azért majd remélem lesz egy, vagy több ember, aki időben megálljt parancsol. Ugyanis könnyen meglehet, hogy száz év múlva ez lesz, amit leírtam... vagy pár száz év.

Csak egy észrevétel, megjegyzés, gondolat tőlem, ha akartok, hurrogjatok le meg ilyesmi, de ezzel is számolni kell.

Egyébként jók ezek a robotok, de sokkal inkább fordíthatnák ahsznosabb dolgokra azt a sok pénzt, mint robotok fejlesztgetésére. Ez az én személyes véleményem erről a témáról.

Szóval tetszik is, meg nem is.

Befejeztem, kívácnsian várom a véleményeket, ha még ír ide valaki majd.