• kvp
    #45
    Jelenleg sokan Archimedesznek tulajdonitjak a gepet, ami nem mas mint egy egyszeru mechanikus fixprogramu szamitogep. Iyeneket hasznaltak a 1920-as evekben is pl. balliszikus szamitasokhoz. Az egyetlen erdekes elemei a differencialis kerekek. (tehat egy bonyolult fuggvenygeneratorrol van szo)

    A gorogok ismertek sok dolgot, pl. letezett gozturbina is es hasznaltak is, bar csak egy templomban. A legtobb talalmany vagy csak oktatasi vagy 'varazslasi' celokra szolgalt. A romaiak voltak akik el is kezdtek hasznalni oket. Egy akkori romai varos es a mai varosaink kozott nincs nagy kulonbseg. Ugyanolyan 5-6 emeletes hazak voltak, ugyanugy folyt a viz a csapbol ha kinyitotta valaki. Ami fejlodes volt azota, az fokent az elektromossag felhasznalasaban tortent. (a romai gaz es olajlampakat mar nem hasznajuk, bar erdekes a kozvilagitas leirasa Pompei-bol)

    Leonardo jegyzeteiben a lap szelen maganak leirja hogy honnan kell felszallni a repulojevel, hogy ne lassak az emberek. (A korabeli egyhaz nem orult volna ha rajon hogy miket keszitett.) Az ejtoernyojet is megepitettek es kiprobaltak. Mukodott.

    A valaki altal emlitett bagdadi elemet a mai napig hasznaljak ugyanott elektrolizisre. (pl. ezustre aranyat futtatnak) Egy kicsivel odebb, perzsiaban (ma Iran) pedig tobb ezer eve hasznalnak vizhajtasu vizpumpakat, sot az achimedeszi csavar sem Archimedesztol szarmazik, o ugyanis Egyiptomban latta, de valojaban a perzsa fuggokerteket is ilyennel locsoltak. Megfelelo vizszintes aramlas eseten a rendszer teljesen automata. Meglepo, de a legszegenyebb kornyekeken meg az iszlam forradalom idejen is hasznalatban voltak. Hasonlo eset az a 'water ram' rendszeru szivattyu is amit Esztergomban hasznaltak a kozepkorban. (ezert volt hideg - meleg folyoviz fennt a varban) A talalmany valoszinuleg olaszorszagbol szarmazott. Megemlitenem meg pl. a Matyas altal a romaiaktol atvett tulnyomasos vizcsovekre alapulo szokokutakat vagy azt hogy a romai epuletek jo resze betonbol epult (pl. a pantheon). Femvaz nelkuli kazettas merevitesu betonepuletet legkozelebb az amerikaiak epitettek (a pentagont).