Epikurosz: Ertem a mondanivalodat, bar kisse osszemostad a genkezeles es a keresztezes kozti _oriasi_ kulonbsegeket. :-) Mindenesetre erdekes dolgokat irtal le, valoban tanulsagos. :-)
Kukacos:
1. Az angol egeszsegugy katasztrofalis, ez megelezos es kezeles teren egyarant mutatkozik. (most nem akarok belemenni a reszleteibe, de kerem, hogy a Mo-i egeszsegugyet meg csak egy napon se emlitsuk vele)
2. Ezt Epikurosznak is cimzem egyben, a novenyi genkezeles celja:
- nagyobb termeshozam egysegnyi foldteruleten /* ez oszeegyeztetheto a kereszezessel */
- esztetika, eladhatosag /* ettol az ervtol fordul ki az ember gyomra */
- "koltsegmegtakaritas" gyanant - novenyvedo szerek hatoanyagainak biologiai uton valo eloallitasa <b>a gazdanoveny sejtjei altal</b>
Na itt megallnek, ugyanis a lenyeg ennek reszleteiben bujik meg.
1. Mennyi toxikus anyagot termel?
2. Milyen osszetetellel?
3. Mekkora az ember altal elfogyasztott dozis, ha egy erett, XYZ GM gyumolcsot elfogyaszt es milyen hatast gyakorol az embei szervezetre?
4. Es amikor meg eretlen? (mert - valljuk be oszinten - altalaban igy kerul am a polcokra)
5. Ha a rovarvilag a gyors kivalasztodas miatt rovid ido alatt immunissa valik a termelt toxikus anyagra, akkor, hogyan tovabb? Dozis novelese, alternativ (esetleg "felig legalis") anyagok bevetese lesz-e a kovetkezo lepes? Mert, ha egyszer rabolint egy orszag, akkor ott mar visszaut nincs, a gazdasagi erdekek eltapossak a kozvelemenyt (ha egyaltalan van).
A masik, a rak terjedesekor nem tuloztam, tenyleg ekkora a baj. :-( Legfeljebb annyit tevedtem, hogy az eszlelt daganatos betegsegek, nem pedig a mar kialakult rakra vonatkozik. Ha nagyobb bevasarlokozpontokba jarsz, neha latsz rozsaszin lufis hostess lanyokat, asszonyokat rak ellen kampanyolni (szobabiciklit tekernek, meg szorolapot osztogatnak). Na, ok ezek miatt az ijeszto adatok kampanyolnak. (az most mas kerdes, hogy rossz helyen verik az ajtot).
A tulsulyos emberekkel meg az a helyzet, hogy en meg a budos eletben nem lattam Magyarorszagon 150kg-os 14-16 eves gyereket, itt a szomszed keruleti suliban sznte minden osztalyban van extrem tulsulyos ember. Mo-n meg tatottszajjal megnezik az emberek, itt mar nem.
Nemreg a radiot hallgattam ezzel kapcsolatban, egy ilyen gyerekkel keszitettek interjut. A szulei bevallasa szerint a srac egeszsegesen taplalkozik, rendszeresen fogyaszt gyumolcsot, hust, zoldsegeket es sportol. Termeszetesen ez genetikai adottsag is, de emberek! Huzzuk ki a fejunket egy kicsit a homokbol es nezzunk korbe! :-) Gondoljunk bele, melyik magyar iskolaban szamit termeszetes latvanynak egy 150 kilos 14 eves gyerek, terdkalacsara, hatara, mellkasara csungo zsirparnakkal?
Ezek joval fiatalabb gyerekek, csak illusztracionak teszem be:
Mo-on is vannak egeszsegtelenul taplalkozo emberek, de azert ilyet nem latni:
legalabbis nem kozombos latvany mint errefel...
Szal, szerintem meg nem lattal eleget Angliabol, kukacos. Nehany ev mulva neked is feltunnek majd ezek a dolgok. :-)