A legnagyobb baj szerintem a tanulásnál az a motiváció hiánya,az emberek többnyire nem szeretnek tanulni az iskolákban,vagy csak kevés dolgot.Énis tapasztaltam ,hogy nagyon nehéz úgy megtanulni valamit ha az elején tudod ,hogy ennek nem sok értelme van,vagy ha nagyon rosszul összeállított és önmagában érthetetlen dolgot kell megtanulni és ezt még számon is kérik.Egyszerűen elmegy ez életkedve is az embernek.Talán ez az oka ,hogy amúgy sok értelmes ember nem értelmiségi pályát választ magának,mert nem bírja a tanulással járó stresszet.Sok ember ezek után már a tanulás gondolatától is irtózik és nehezen veszi rá magát arra ,hogy valamit megtanuljon és a hatékonysága sem lessz olyan jó.Fiatalkorban talán ez nem jellemző,részben ez is közrejátszhat abban ,hogy könnyebben tanulnak.Viszont ha van elég motiváló erő és érdekesnek,fontosnak találja az ember,logikusan érthetően van leírva akkor az nagyságrendekkel felgyorsítja és megkönnyíti az információ feldolgozását.Kivéve persze ahogy előbb említettem,ha nem alakult ki ilyen stresszes reakció a tanulásra,ebben az esetben nagyon nehéz leülni és megtanulni.