• halgatyó
    #116
    A magyarázat lényege kvantummechanikai, míg én "hagyományos" szemlélettel próbáltam. Valami olyasféle, hogy nagyon kicsi szemcsék esetén felbomlik a fémekre jellemző elektron-sávszerkezet, de hogy ettől miért lesznek feketék, azt nem tudom. A fémek gőzei nem feketék.
    Az, hogy a fémek nagy darabban miért tükröznek, könnyen beláthatóó. Nem kell fémnek lenni ahhoz, ha egy felületen az elektromos tér hatására szabadon el tudnak mozdulni az elektronk (csak a felületen, és csak a felülettel párhuzamos elmozdulás számít) akkor az az anyag tükrözni fog (ezüstszínű lesz).

    Azon töprengtem sokat, hogyha ezt az elmozdulást ellentétes irányba is el tudnánk vinni, például parányi elektronikai alkatrészekkel, és eléggé gyorsan, akkor a visszvert fényt pont a ellentéte fázisban kibocsátott elektronika-eredetű fény pont kioltaná. Megfelelő beállítással. Ez egy aktív (energiát felhasználó) abszolútfekete felület lenne, a spektrum valamennyi tartományában, egy bizonyos hullámhossz felett.

    Olyan pici elektronikai alkatrészeket már most is tudnak csinálni, ami erre alkalmaz lenne a látható fény tartományában (és annál hosszabb hullámhosszakon) ám a gyorsasággal még odébb vagyunk. A látható fény terahertzes frekvenciája ma még sok, legalábbis néhány 0,1 mikronos antennából és egypár pici tranzisztorból álló egység számára. De a radarra jó lehet.

    Arról persze fogalmam sincs, hogy kutatták-e ezt a módszert vagy sikerült-e valamit elérni. De azt az egyet nem hiszem el, hogy legalább 1000 ember nincs a Földön, akinek eszébe jutott.