• Epikurosz
    #100
    OFF
    ...és be is fejezem ezzel itt, mert megharagusznak a moderátorok, hogy szétoffolom a topikot, de hátha vki továbbgondolja a dolgokat.
    --------
    A bomlottal egyetértek, a rosszindulatúval nem, de mint tudjuk a pokolba vezető út jószándékkal van kikövezve.

    Miért írtam, hogy nem teljesen értek egyet a szándékot illetően?

    Azért, hogy megértsük a hitleri rendszert, meg kell érteni azt az ideológiát, amely az alapjául szolgált. Ennek több eleme van, én csak egyet emelnék ki: a fajelméletet.
    - A kérdés számomra nem az, hogy vannak-e felsőbb és alsóbbrendű fajok, pontosabban rasszok - szerintem nincsenek, nem lehet hierarchizálni, persze különbségek vannak - hanem, hogy mennyire fontos a fajtisztaság? Itt is két elmélet ütközik: 1. a fajok keveredése jó, mert nagyobb genetikai alapból egészségesebb egyedek születnek 2. a fajok keveredése nem jó, mert előbb-utóbb "monokultúra" alakul ki, amely ugye veszélyeztetettebb járványok stb. esetén.
    - A hitleri felfogás ("fajnemesítés") ott is tévedett amúgy, hogy a háziasított állatok mesterséges szelekcióját vetítette rá az emberi társadalomra, figyelmen kívül hagyva azt, hogy mi emberek másképpen fejlődünk, hogy mást ne mondjak kultúrális lények vagyunk. (Amúgy a mai gyógyszeripar nagy átka is ez, hogy állatkísérletek eredményeit interpollálják emberekre, ezért olyan sok a negatív mellékhatás.) Ezzel együtt, mindig is volt egy spontán fajfejlődés, amely ma - egyedi szinten - egyre tudatosabb, és a génsebészet megjelenésével a kérdésekre meg kell találni a válaszokat. Amelyeket én itt természetesen nem adok, tessék gondolkodni!
    OFF