• Epikurosz
    #87
    "És a globalizáció ? Nem arra mutat hogy a nemzeti érdekek előtérbe helyeződnének. Inkább affelé hogy egy nagy egybemosott világ legyen és egyben anarhia is.... És majd akkor jön el a nagy egyesítő. Ami majd megment a széthullástól és elhozza a 3. birodalmat. "

    Sok igazságod van. Csak történelmet kellene olvasni.
    Van egy kizsákmányoló latifundius réteg, amelyet csak az ablusok érdeklik. A sajátjait nem tudja gátlástalanul kizsákmányolni, ezért azt mondaj, jó, ti végezzétek a jobb munkáakt, majd hozok be rabszolgákat, akik nem pofáznak vissza, ti majd kaptok némi kenyeret is cirkuszt. Hadat sem kell viselnetek, arra majd lesznek jó zsoldosok, pénzért. Ti csak végezzétek a dolgotok csöndben, és este nézegessétek a Vesta oltárt.
    Igenám, csakhogy a honi polgár ha már nem végez fizikális munkát, csak robotol ő is, mint a marha, és adja a pízt a fiskálisnak, akkor lassan megfogyatkozik ölének ereje, és azok, akik fizikai munkát végeznek, előnyhöz jutnak, már úgy demográfiailag. Egyszóval a patríciusok lassan kiirtják a saját plebejusaikat, és helyettesítik őket barbárokkal, akik aztán őket fogják letaszítani a trónról.

    Persze, a felszínen minden rendben: épül a Jupiter számára az ITER templom, pénzt vernek a császár képével, csatornáznak, az amfiteátrumok ugyan üresek, de a cirkusz házhoz jön, Hannibált legyőztük, meg különben is, hülyék lennének a punok elefántok hátán kószálni, amikor mindenütt kiépültek a birodalmi viák. Mephisz, Babilón, Ninivé már romjaiban virít, falaik között nomádok tanyáznak, csak Róma áll hét talpán, és számolja pénzeit.