• Munkas
    #115
    Na még írok egy-két gondolatot a fúziós kutatásokról is, mielőtt más irányú tevékenységekbe kezdek :)
    Az ITER legnagyobb előnye az lesz, hogy jóval alaposabban megismerhetjük a magas hőmérsékletű plazmák viselkedését, és könnyű magok reakcióinak jellemzőit.
    Az atomreaktorokkal is így volt. Elméletben már többé kevésbé ismerték a magfolyamatokat, mégis kellettek az atomreaktorok, hogy megtudjuk azt ami alapján továbbléphettünk. Aztán lettek atombombák amelyekkel már jóval nagyobb neutronfluxusok és hőmérsékletek mellett lehetett infókat szerezni. De még a fissziós technológiában is nagy lehetőségek vannak.
    A fúzióhoz viszont még kell némi technológiai fejlődés, mire könnyen használható lesz. Persze ma még erről is inkább modellek útján szerzünk információkat, de a gyakorlati tapasztalatok alapján pontosított modellekkel lehet majd igazán nagyokat alkotni. Lehetnek még rejtve olyan szubatomi folyamatok, hogy pl. tudunk majd olyan katalizált fúziós reakciókat lejátszatni, hogy kisebb méretben és hőmérsékleten is használható lesz. Ill. olyan reakciókat gazdaságossá tenni, amelyek nem „szennyezőek” (töltött stabil részecskék és stabil vagy nagyon rövid felezési idejű magok a végtermékek és mindez kis energiájú gamma fotonok felszabadulása mellet), és akkor majd tényleg lehetnek fúziós motorú autók is.