• Munkas
    #113
    Egyrészt szénből hatalmas készletek vannak még, másrészt nem kizárólag szerves eredetű formára vagyunk korlátozva. Igaz ez még a nagyon távoli jövő. Szerintem néhány száz évnél előrébb nem érdemes gondolkozni, annyi minden változhat addig.
    A szén addig kitart, de nem is feltétlenül energiaforrásként lesz rá szükség, azért építik az ITER-t, hanem pl. a műanyagokhoz.
    Az olajat meg 250 Ft/l-es árnál olcsóbban lehetne szénből gyártani. Persze ennek a fele adó, így nem biznisz :), de ebből látszik, hogy nem jelent technikai kihívást.

    Autót meg mindennel lehet hajtani, csak legyen elég nagy az energiasűrűsége. Az akkumlátorokkal meg épp ez a baj. Persze az ötlet nem új. A targoncákat pl. már régóta így használják, egyszerűen csak gazdasági okokból.
    Persze van biodízel (növényi olajokból) alkohol (keményítőből, cukorból stb.), ezek sem újdonságok, csak nem érik meg. Ráadásul az sem biztos, hogy környezetbarátabbak.
    Egyszerűen azért lehet eladni az ilyesmit, mert az emberek szeretik az új dolgokat, még ha összességében gyengébb is mint a meglévő.
    Ezért vannak alapkutatások is, ezért épül az ITER, ezért akarunk elmenni a Marsra stb. Ha nem így lenne akkor még tényleg a fán lógnánk, mert a földre is félnénk lemenni, nehogy elfogyasszon valami húsevő állat :)