--->GY.I.K.<---
szerver státusz
Hivatalos Oldal (ÚJ)
9Dragons WIKI
HD questek (új)
BoT questek (új)
SF questek (új)
WT questek
Shao questek
LoB questek
-
bomb1111 #17349 Bocs hogy nem PM be írom.Tehát : 6 darab,perzselt,füstőlt sertés boka,paták felöli részről meghasítva,egy szép nagy füstőlt csülök(csont nélküli)kb 30-50 deka szalonnabőr(ez nem kell füstőlt legyen).Mindezt jól átmosni 2-3 v1zben.Egy kb 15 literes edénybe behelyezed,föltöltöd langyos vízzel(szinte szinűltig az edényt)Mikor elkezd párologni,még fövés elött,ez kb 30-50 perc,(persze nagyon lassu tüzön)leszeded róla a habot és hozzáadsz kb 2 mokkás kanálnyi jódmentes,konyhasót meg kb. 2 megtisztitott közepes méretü fokhagymát(azért csak kb mert ízlés dolga)Mindezt hagyod hogy főjön,lassu tüzön,fedő nélkül,kb még 2 óráig.Ha már a csülök meg a bokahús puha,hozzáadsz 25-30 szem fekete borsszemet egésszben,meg ha úgy érzed hogy kell még bele só vagy fokhagyma,izlés zszerint hozzá adod.Mindezt addig főzöd mígcsaknem a bokáról leválik a hús.Eloltod a tüzet,kihalászod a léből a húst,kicsontolod a bokát,a szín húst elosztod edényekbe,átszűröd a levet egy tésztaszűrővel,leveszed a tetejéről a fölösleges zsíradékot,majd a levet elosztod az adényeke,amelyekbe a húst behelyezted.(A szallonnabőrt teljesen kiveszed)Az így megtelt edényeket hideg helyen tárolod(legjobb a spájz és semmi esetben sem a hütőszekrény)KB 5-10 óra alatt meglessz a fogyasztható kocsonya. Pl a nagyanyám,Dédnagyanyámhoz képest sárgarépát meg zellert is adagolt hozzá,de nekem a hagyományos,zöldség néküli jobban ízlik.Űknagyanyám akié az általam használt recept,példáúl még csak a fokhagymát sem tette belé,hanem a megtőrt fokhagymát langyos vízzel fölkeverte aztán meg csak a levát adta hozzá..Én Jénai tálakba szoktam tennni a kocsonyát,ami esztétikusan is tuti,és darált feketeborsssal meg fűszerpaprikával megszórva fogyasztjuk.Meg persze mint savanyóság az ecetes pirosshagyma)) Jó étvágyat és ha valami nem érthető,szivesen részletezem.