• Tiberius B
    #201
    Érdekes vita volt, néhány terebélyesebb hozzászólást mondjuk kihagytam, de nem vesztettem vele túl sokat, bocs. Néha a falra tudtam volna mászni, fura fogalmi malőrök mutatkoztak itt meg, illetve félreértések. Mivel nem akarom magam megint adrenalin-zacskóvá tenni, inkább csak az utsolsó résztémára próbálok meg reagálni.

    Az emberi agy (mint hardver) elméletileg számított kapacitását szokták 100%-nak venni, ez persze emberenként és koronként változik:-)
    Epikurosznak igaza volt, mikor megpróbálta kifejteni azt, hogy miért ritkák a dzsumbujbeli zsenik, az emberi agy meglehetősen sok energiát feccöl bele abba, hogy társasági életet éljünk. Általánosan elmondható, hogy a társasági élet vetekszik a logikával (matematikával, analizálási képességekkel). Ajánlom mindenkinek a Beautiful minds c. három részes ismeretterjesztőt, nagyon érdekes. Sajnos nem találtam meg egyben magyarul, csak részletekben angolul, sajnos, de remélem más esetleg több szerencséval jár. Mindenesetre ajánlom a Wikipédia Savant_syndrome, Asperger_syndrome és kapcsolódó szócikkeit, illete az intelligenciával foglalkozót, de talán sokal érdekesebb, ha néhány ott szereplő beteg honlapjára látogatnak el az emberek, ott ott is van a műsor több másikkal részletekben.

    Elnézést, hogy sokat írtam, de régen nem szóltam már hozzá a fórumhoz.
    És az említett problémákról:
    -nyírfaaraszoló lepke, nem szövőlepke
    -a mutációnak is vannak szintjei (pontmutáció, kromoszómális, crossing over, pár génre kiterjedő mutáció), mind mutáció
    -evolúció a populációban meglevő allélek gyakoriságának megváltozása is
    -egyszer valaki behozta Lamarck egy gondolatát, majd vki meg is magyarázta mire gondolhatott, volt benne vmi, a párválasztás igen nagy motor lehet, amíg nem kb. életveszélyes mértékű
    -az evolúció minden lépésének nem kell hasznosnak lennie, elég ha nem hátrányos, ezt megbeszéltük már vmikor, ha jól emlékszem
    Inkább nem terhllek titeket tovább, majd inkább később kisebb adagokban:-)