• BiroAndras
    #199
    "2. TÉNY: Az emberi agy szerkezete nem sokat változott évtízezredek óta. Mégis, ma sokkal okosabb és ügyesebb egy átlagember."

    Na ez az, ami nem igaz. Elég megnézni, miket csináltak az ókorban, meg még régebben. Még mindíg valószínűbb, hogy akkor is éltek okos emberek, mint hogy az ufók építették a piramisokat.
    Valószínű, hogy kevesebb lehetőség volt az intelligencia kamatoztatására, de ez még nem butaság. Az ügyességet meg nem értem, annak nincs sem technológiai, sem kultúrális feltétele.

    "3. TÉNY: sokféle egyéb képesség is fejleszthető, és nem tudjuk, hol a határ. Ez is mutatja, hogy nem ma használjuk ki teljesen a lehetőségeket, sőt, a töredékét használjuk."

    Az, hogy nem használjuk ki teljesen, nyílván igaz. Azzal viszont nem értek egyet, hogy töredékét használjuk (lehetséges, de messze nem biztos).

    "Amiről te beszélsz, az a %-os meghatározás. Az azért téves, mert nem tudjuk, mi a 100%, és különben is problémás, milyen alapon határozzuk meg az aktuális %-ot."

    Nem ez a probléma. Az eredeti mondás, azt sugallja, hogy az agy nagy része nem csinál semmit, csak van. Azt mondják, hogy az agyunk X százalékát használjuk, nem pedig az agy teljesítményének X százalékát.