• m4rwin
    #171
    dez... lol :) a vita nem arról (kéne) szól(jon), hogy beidézzük a másik mondatait, aztán kb. leírjuk az ellenkezőjét. ez így nem vita, hanem óvodás piszkálódás.

    "Az evolúció kizárólag rövid távon "gondolkodik"."

    Akkor az ember sem jött volna létre.


    tévedsz. létrejött. és valóban úgy, hogy az evolúció csak rövid távon "gondolkodott". minden egyes "lépésnek" külön-külön is javítania kellett valamit az egyedek "sikerességén" (fitneszén). az evolúció nem játszik olyat, hogy hát most kicsit meghúzzuk a nadrágszíjat, és később majd milyen jó lesz... nem. minden kis "lépésnek" önmagában is előnyösnek kell lennie, különben nem működhetne az evolúció.

    ezt próbálják kihasználni a béna kreacionisták, akik azt mondják, hogy a szemnek nincs értelme "félig kifejlődve". nyilván nem sok sikerük van, amikor biológus is van a közelben, hiszen ilyenkor eláraszthatja kreacionistáinkat ezernyi kiváló ellenpéldával. ld. pl. Dawkins könyveit.

    az, hogy az agyunkat nem teljes mértékben használjuk ki, abszolút baromság. semmi értelme sem lenne fenntartani egy olyan szervet, ami nagyrészt csak a port fogja ott, ahol egyébként is eléggé le van zárva a terep por ellen ;) igenis minden agyterületünknek megvan a maga funkciója, és használjuk is őket a megfelelő helyzetekben. pl. van egy olyan agyterület, ami kizárólag az arcok felismeréséért felel, mert ez annyira fontos volt az emberek számára (társas lényként). a terület sérülése esetén prozopagnózia lép fel, ami azt jelenti, hogy még a legközelebbi ismerőseit sem ismeri fel az ember (mindegy mióta ismeri, lehet a felesége is), amíg pl. meg nem szólalnak. vagy a ruhájukról. érdekes, de egyben elég aggasztó dolog :) de van külön területe a látásnak, hallásnak, az egyes bőrfelületek érzékelésének... stb. jól ki van az használva ;)))

    http://en.wikipedia.org/wiki/Human_brain

    itt ír erről a tévhitről is. valószínűleg a késő 1800-as, korai 1900-as évekből származik, amikor ugyebár még elég keveset tudtak az agyról... a tudósok: úgy értem. mert az emberek többsége most is nagyon keveset tud róla -- természetesen :(

    http://en.wikipedia.org/wiki/Prosopagnosia
    még prozopagnózia ;)