BiroAndras#128
"Teljesen más, teljesen más... Próbáld meg kitalálni, milyen közös tulajdonságra gondoltam."
Tudom, hogy mire gondoltál, hiszen oda van írva a mondatba (hacsak nem olyanra gondoltál, ami nincs odaírva). Pontosan erre írtam, hogy az teljesen más.
"Tegyük fel, hogy van ilyen, akkor értelme is van, ha kialakult."
Nem indulhatunk ki abból, amit bizonyítani akarunk.
"És lehet is értelme, nagyon is."
Pl.?
"Még nagyon sokmdinent nem tudnak a sejtek kooperációjáról, sőt a sejtekről magukról is. Mint ahogy a magzati fejlődésről is, főleg az első időszakot."
Mondom, ez a folyamat túl komplex lenne ahhoz, hogy elrejtőzhessen. Ráadásul a működése tökélesen látható, csak össze kell hasonlítani a magzati DNS-t a felnőttkorival, illetve az ivarsejtek DNS-ét a testi sejtekével. Sőt, a szülőkével is elég lehet hasonlítani, akkor is látszik az átírás, és a mutációktól is meg lehet különböztetni (mivel azok véletlenszerűek).
Szerintem elég sok ilyen összehasonlítást csinálnak a genetikusok ahhoz, hogy észrevegyék.
"Lehet, hogy véletlen, csak talán nem úgy, ahogy gondolod."
Hanem?
Foglaljuk össze:
- Nem ismerünk ilyen mechanizmust, de hasonlót sem.
- Nincs kísérleti eredmény, ami igazolná.
- Elvileg is rettentő bonyolult lenne. Nem csak a visszakódolás, de már annak eldöntése is, hogy melyik tulajdnoságot érdemes visszaírni.
- A ritkán előforduló esetekre pont jó magyarázat a véletlen. Sőt, a véletlen mindenképp létrehoz ilyen eseteket, tehát a puszta létezésük nem csak bizonyítéknak kevés, de még egy sejtéshez is. Akkor lenne érdekes a dolog, ha a vártnál gyakrabban következne be.
A DNS egyébként nem tervrajzot tárol, hanem receptet. Ez nagyon fontos különbség. Egy tervrajzot nem túl nehéz elkészíteni a kész termék alapján. Egy receptet sokkal nehezebb.