• LowEnd
    #78
    Kedves Epikurosz barátom.

    Látom, komoly kihívásokkal küzdesz, nem csak a írott kommunikáció, de az általad használt fogalmak vonatkozásában is. Úgy gondoltam ezért, talán hasznodra válik egy kis korrepetálás:

    Remekbe sikerült hozzászólásod:
    Olyan, hogy vákuum nincs, pubika. Ha leszámítom azt a fotonözönt, amely a világegyetem minden részében ott van, tehát egy zárt dobozban is a vákuum anyag-antianyag részecskék egymásba alakulása, vagyis anyag. Jól is néznénk ki, ha anyagmentes térrész lenne itt, mert az nem lenne a Világegyetem része. Persze, ha féreglyukra gondoltál, amit rólad nem feltéelezek, akkor oda nyugodtan bebújhatsz. :-))

    válaszom:
    A vákuum egy viszonylagos (viszonyítási) fogalom. Azt állítani hogy nincs "vákuum" olyan, mint azt állítani, hogy nincs 1 méter. Nevetséges.
    Érdemben:
    Vákuumnak tekintjük azt a nyomásértéket, ami jelentősen alacsonyabb, mint a földi légnyomás. Ez a gyakorlatban (alkalmazási területtől függően) kb a 100 nPa környékéről indul.
    TÖKÉLETES VÁKUUM, (ami csak egy absztrakció) a való világ körülményei között természetesen elképzelhetetlen, ez különösen igaz azóta, mióta a kvantum-elmélet is bebizonyította ennek ellenkezőjét. (kezdve az atom körüli elektronfelhő végtelen nagy méretétől, hogy csak a legegyszerűbb példánál maradjak)

    Az antianyagos példád túlmenően azon, hogy értelmezhetetlen, még értelmetlen is.
    A féreglyukas dolgot meg nem értem, bocsánat. Egy olyan dolgot hozol fel példának, ami csak mint elméleti lehetőség van jelen a tudományban? Legyen. De magyarazd meg ősbutaságomnak, mit akartál ezzel mondani.

    De amit méginkább javaslok, a féreglyukak tanulmányozása előtt olvasgass egy kis középsulis fizikakát, és legközelebb talán kevésebb hülyeséget hordasz össze.

    Legmélyebb tisztelettel maradtam:
    egy eccerű ember