• dez
    #56
    Nos, az IBM nemrég jelentette be, hogy kifejlesztett egy technikát, amivel a Power procik fontos belső részeit 2x-es órajelen (4-5GHz-en) tudja járatni, túlzott hőtermelés nélkül, amivel közel dupla teljesítményt hoz ki egy szál futtatásánál is!

    Egyébként JIT emulátorokkal (amik futtatás előtt kisebb-nagyobb programrészeket konvertálnak át a natív utasításokra, és azt egyben futtatják) elég szép eredményeket lehet elérni, messze megelőzve a régi típusúakat (amik egyenként emulálják a másik utasításait, töredék teljesíményen [1 utasítás -> több utasítás az emulálás]).

    1db Cellre épülő személyi számítógépek általános feladatokban nem lennének csúcstartók, az bizti (a mai közepes szintet ütnék meg ebben). Bár ez is elég sokmindenre. Ha számolni kell, akkor persze megmutatná, mit tud. Pl. egy Photoshop Cellre optimizált effektekkel elég jól elfutna rajta... De lehetne 2-xdb Cell is benne, vagy x sima proci + y Cell, stb.

    Még azt nem tudjuk, hogy a Apple kizárólagos szerződést kötött-e az Intellel, vagy ha akar, építhet még PPC alapú (azaz pl. Celles) gépet.

    Persze lassacskán az Intel és az AMD is csinál Cell-szerű x86 variánst, már megvannak a tervek. Bár addigra a Cell akárhány is kijön, több CPE és SPE maggal.