• mogyi925
    Á, ezek szerint te az a roliika vagy, akire a prog.hu-ról emlékszem. Ez a duma az Assemblyről megkoronázta a napom, rég röhögtem ilyen jót. Csak hogy tudd:

Assembly: programozási nyelv, 1 utasítás 1 gépi kódnak felel meg, kultúráltabb fordítók kellemes kis makrókat engednek meg benne, de semmi több.
    Assembler: Assembly nyelvű forráskódot gépi kódú object-file-ba fordító program.
    Linker: object-file-okat és egyéb erőforrásfile-okat egy adott operációs rendszeren futtatható binárissá összefűző program.

Az operációs rendszerek teljesítménykritikus részeinek magját, illetve a driverek bizonyos részeit ma is Assemblyben szokás kódolni, minden másra viszont magasszintű nyelveket használnak, amelyek némi (alig észrevehető) teljesítménycsökkenés árán a fejlesztést és a kompatibilitást megkönnyítő szolgáltatásokat nyújtanak (kivételkezelés, típusellenőrzés, egységes felület), arról nem is beszélve, hogy a magas szintű nyelveket is általában Assemblybe fordítják először, optimalizálják, és csak ezután készül el a bináris változat. Legfeljebb az ASM-be fordítás és az optimalizálás rejtve marad a programozó elől. Ez a folyamat a legtöbb OS-re igaz, persze vannak érdekes kivételek.) Többek közt ezért is engedi a legtöbb programozási nyelv ASM-betétek használatát, hogy ahol nem vagy megelégedve a fordító (szabályozható) optimalizációjával, ott megírhasd a saját, optimalizált kódodat.

Assemblyben is lehet lassú kódot írni, és C-típusú nyelvekben is lehet nagyon gyorsat. Ezen a szinten nem a programozási nyelven, hanem a programozón múlik a kód teljesítménye.

De valószínűleg ha engem is cseszegetne a főnököm, hogy tartsam a tegnapi határidőt egy olyan kóddal, amit 3 év fejlesztés után a nulláról kellett újraírni, az én kódom sem lenne 100%-osan kioptimalizálva, és gondolom, MS-nél is valami hasonló történhetett. Bár tény, hogy a béták óta ezek szerint jelentősen sikerült javítani a teljesítményen, habár továbbra sem látom hasznát a legtöbb funkciónak, ami bekerült, és továbbra is a Windows XP-re teszem a voksom a Windows Vistával szemben, a mindennapi feladatokra pedig ezek után is Gentoo Linuxot fogok használni, mivel itt mindent én állíthatok be kényem-kedvem szerint, sőt, azt is eldönthetem, hogy milyen optimalizációval forduljanak a feltelepített programok.