• pemga
    nálunk Európa szerte legmagasabbak az adók
    Ez nagyon nem igaz, valahol a középmezőnyben vagyunk. De még a híres-nevezetes benzinárban sem mi vagyunk a legdrágábban az EU-n belül (úgyszintén középtájon vagyunk)

Én akkor voltam egyetemista (első diplomával) amikor HornGyufa volt a hatalmon. Akkor az "őrületesen magas" tandíj volt kemény 10'500Ft/félév. Ha valaki egy kicsit is tanult, csak egy kicsit (kb. 3.5 felett) már megkapta ösztöndíjként a tandíját. Azóta megváltozott a világ, boldog-boldogtalant felvesznek, a ponthatárok a padlón vannak (mert az egyetem a hallgatói létszám alapján kap fejkvótát az államtól, vajon miből). Ezek az emberek évekig keringenek az egyetemen, aztán kihullanak a komolyabb rostákon. De addig nem csinálnak mást, és az állam ugyanúgy fizeti utánuk a fejpénzt. Akkor már inkább csak az menjen aki tényleg tanulni akar és fog is. Aki jó, az ugyis díjmentes lesz a tanulmányi eredmények alapján, vagy különféle ösztöndíjakkal. Egyébként arra is van mód, hogy egy cég finanszírozza meg a képzést, meg kell tudni győzni, hogy elég jó vagy.

Vizitdíjról nem tudok nyilatkozni, amennyire lehet inkább igyekszem elkerülni az hivatalos egészségügyet és az egészségpénztáron keresztül élni (ami úgyszintén államilag támogatott dolog). Nagyon keményen dolgoznak az orvosok, mentősők, védőnök, minden tiszteletem az övék. De azt ők sem akarhatják, hogy borítékokkal fizessük őket mindörökké. Egy kicsit átláthatóbbá kéne tenni, és akkor nehezebb lenne lopni belőle. Nem, nem az orvosok lopnak (bár erre is volt példa), odáig el sem szokott jutni a befizetett pénz.

Nem minden gyógyszert akarnak kiemelni, csak a vény nélkül kaphatóakat. Azt pedig jó, ha lehet venni benzinkúton. Gondolj bele, két kisgyerekkel, akik természetesen mindig hétévégén betegszenek meg, ugye el kell menned az ügyeleti patikába. Télen fúj a szél, patikus egy ablakon dugdos ki neked dolgokat, hull a hó, te meg ideg vagy. Ráadásul nem is mindenütt van ügyeleti patika, van amikor elég messzire kell menni hétvégén. Benzinkút sokkal több helyen van. Ha pedig bespájzolsz gyógyszerből, hogy a hétvége ne érjen váratlanul, akkor simán kidobod őket ha lejártak, ez mennyivel jobb? Meglepő módon a vény nélkül kapható készítményeknek is van _leírása_ amit végig lehet olvasni. A gyógyszerész nagy valószínűséggel pont ugyanazt fogja mondani. Gyógyszerért pedig továbbra is patikába kell majd menni, azokról szó nem volt.

Amit nagyon nem értek, hogy miért ellenzitek annyira a kötelező magánnyugdíjpénztári tagságot? Azért mert kötelező? Ez épp azért van, mert mindenki tudja, hogy kilopják a kasszából. Az állam SAJÁTMAGA ELŐL akarja eldugni a pénzedet, hogy ne tudja ellopni. :) Azt mondja, hogy inkább tedd bankba (magánnyugdíjpénztárba, de ők befektetik alapokba, tehát megjelenik a pénz a befektetési piacon), még adókedvezménnyel is támogatja, hogy a céged is adjon neked. Hogy mire öreg leszel legyen nyugdíjad. Ráadásul SAJÁT nyugdíjad, amit a saját jövedelmed után fizettél be, sajátmagadnak.

A Forint döglödéséhez szerintem vess egy pillantást a forintra, kb négy-ötéves csúcson van :).