a fiúk a bányában még mindig dolgoznak ...
-
Nacitangala #835 Tegnap vettem meg a játékot. Ugyan majdnem mindenki lehúzta, hogy mennyire nem Settlers ez már, milyen túlegyszerűsített, meg könnyű, meg gagyi, a demó után már nemigen érdekeltek a fanyalgók, mert ez a játék megéri a pénzét. A változásokról meg annyit, hogy ez egy városépítő stratégia, ahol az életszerűség érdekében jópár változást eszközöltek az eredeti sorozathoz képest. Én úgy fogom fel, hogy egy valódi városban is a piactér volt mindennek a központja, igenis tessék az fát-követ bevinni a raktárba, a kolbászt meg tessék "megvenni" a boltostól. Így alakul át a kis falusi tisztás utcákkal-terekkel rendelkező, fallal körülvett várossá, ami egyszerűen félelmetes élmény, ilyet még egyáltalán nem láttam sehol. Ha ügyesen és igényesen tervez az ember, felépíthet egy nagyon komoly várost. Igen, a termelési láncnak annyi, részemről még bőven elviseltem volna bonyolításokat, de ez sem rossz, van elég dolog, amire figyelni kell. Az is teljesen életszerű, hogy a fejlődés mindenféle igényeket von maga után, tisztaság, gyógyszerek, spéci ruha, szórakozás. Ezt a Cultures annak idején elég jól hozta, de ez nekem sokkal reálisabbnak tűnik.
Egy dolog zavar egy kicsit: az épületek túl gyorsan épülnek fel. Nem sírom vissza a régit, de ha mondjuk kétszeresére nőne az építkezés ideje... csak a feeling miatt. Néha úgy érzem, fel lehetne húzni egy egész városfalat, mialatt egy viking banda odaérne. Na jó, ez a játék nem etrről szól, nyilván enyhíteni akartak az egyébként is nagyon hosszú játékmeneten.
Egyszóval, minden változás elfogadható, ha van mögötte értelmes koncepció. Szerintem ez most az az eset.