"Én már sokszor jártam muszlim országokban, és elhiheted, hogy sokkal erkölcsösebben élnek, mint pl. az európaiak, vagy az amerikaiak. Én tapasztalatból mondom, de biztosan én látom rosszul, mert neked a retek és a csiga tévé meg az atv megmondja a tutit..."
No, ez még megér egy misét.
Nálam a csigatévés propaganda egy lapon szerepel az arab bigottizmussal, amely képes arra, hogy elvegye egy lány életét, azért mert mondjuk olasz fiúba szeretett bele. Ugyanúgy távol áll tőlem az eutanáziát, drogozást elfogadó nyugati kultúra, mint a melegeket megkövezni engedő, sőt előíró sária. Vagy az a cigány szubkultúra, amely a lincselésbe torkollik, vagy a banki kamatok révén szipolyozó zsidó finánckultúra.
Állítsd ezzel szembe Periklész korát, és megvan az alternatívád.
Egy olyan kor, amelyet a monoteizmus (zsidó, keresztény, muzulmán ideológia) lerombolt. Persze, menjünk tovább, ez a görög kultúra is úgy jött létre, hogy lerombolta Mükénét, a természeti csapások miatt is elsüllyedt atlantiszi civilizációt. Nem lehet már őket visszahozni, de Atlantisz, Árkádia olyan utópiák, amelyekben hinni kell és ezek felé kell törekedni. Mert az nem véletlen, hogy Európa, a jó öreg Európa akkor tette meg a reneszánsz-kori nagy ugrást, amikor újra felfedezte ezeket. Gondolkodj el ezeken!
A görög városállamok demokráciája, "kantonális" megszervezése ma is példaértékű. De emögött ugye a politeizmus állt. A hatékonyság pedig nagy úr: az egyetlen fáraó, király, deszpota által vezetett erős katonaállamok erősebb hadseregeket tudtak kiállítani. Modnjuk, ennel ellenére nem tudták legyőzni Görögországot, azt csak egy másik demokrácia, Róma tudta félig-meddig bekebelezni, ill. kulturálisan tulajdonképpen Róma hellenizálódott, olyannyira, hogy a Mediterráneum keleti térségében a görög volt a lingua franca.
Hopp, mindjárt kapok egy nagy fenékberugást, a sok offolásért. :-))
OFF