• BiroAndras
    "Egy A bombának az a nagy előnye, hogy nem kell vele pontosan eltalálni a célpontot, elég, ha megfelelően közel van. Erre pedig elég egy rakéta, nem kell robotrepülőgép. Ha az első célt tévesztett, akkor lehet próbálkozni mégegyszer."

Ma már elég nagy biztonsággal el tudják találni a célt, így nem éri meg vállalni az atombombák káros mellékhatásait.

"Stratégiai bombázók bombái nem tudnak kárt tenni katonai eszközökben, legfeljebb katonai objektumokat tudnak eltalálni."

A katonai objektumok nem eszközök? Gondolom a mobil cuccokra gondoltál. Azok ellen nyílván nem bombázók kellenek, hanem vadászok és helikopterek. De mire ezek sorra kerülnek, már nincs számottevő légvédelem.

"Ellenben ők vadász fedezet nélkül védtelenek."

Azért lopakodók. És az első hullám épp a légvédelmet iktatja ki. Az első öbölháborúban azt csinálták az amcsik, hogy robot csalikkal rávették az irakiakat a radar vezérlésű légvédelmi rakétáik aktiválására, és így feltérképezték őket. Ezután a lopakodók a réseken biztonságosan berepülhettek. A légvédelemre meg ráküldték a radarjeleket visszakövető rakétáikat.

"Elektronikus hadviselés nagyon jól működik meglepetésszerű támadás során az első pár órában/napban, de utána használhatatlan."

Mert már nincs ki ellen használni...

"Az USA soha, de soha nem menne bele egy olyan háborúba, ahol nem uralja teljesen a légteret."

Ezért gondoskodtak róla, hogy mindíg ők uralják a légteret. Az egész hadseregük erről szól.

"Egy limitált (anyahajó flotta elleni) atomcsapásra válaszul nem vetne be atomfegyvert Észak-Korea ellen, mert akkor ők bosszúból valószínűleg Japánra lőnének ki egy rakétát, vagy ha van nekik már olyan, akkor az USA-ra. Ez túl nagy kockázat."

Az USA válaszcsapása után Észak-Korea már senkire se fog kilőni rakétát. De én se vagyok benne biztos, hogy egy támadás miatt lenne ellencsapás (viszont mi értelme lenne egyetlen anyahalyó megsemmisítésének?).

"Szerintem Észak-Korea kölcsönös elrettentésen alapuló békét vívott ki magának az atombombával és ez volt a célja..."

Ha valaki a megtámadását tervezgetné, akkor most azonnal nekiindulna, mert ez az utolsó esélye. Egy bomba, ami talán nem is volt tökéletes, nem fenyegetés. Egy komoly arzenál kiépítése időbe telik, addig meg sebezhetők.