• BiroAndras
    #57
    "nem látom be, ez miért is előnye a fizetős szoftvereknek ..."

    Mit nem lehet ezen belátni? Hobbiból az ember nem öl annyi időt és munkát egy szoftverbe. Még ha akarna is, akkor sem, mert közben valamiből meg is kell élnie.
    Egy komolyabb fejlesztéshez meg sok ember kell, akiket irányítani és motiválni kell.

    "egyébként elvárható lenne, hogy a durva pénzeken fejlesztett szoftverek jobbak legyenek, mint a hobbiból készítettek..."

    Nem minden ingyenes progi hobbiból készül, általában pont azok nem, amik tényleg jók (pl. FireFox). A valódi hobbi projektek sokszor nem igazán felhasználóbarátak.

    A cégnél kb. egy éve volt egy nagy szoftver legalizálási projekt. kb. 30 millió forintba került (ez a cég éves forgalmának kb. 5%-a). Elhiheted, hogy ennyi pénzt nem dobnak ki csakúgy az ablakon. És nincs szó se hozzá nem értésről (majdnem mindenki kocka a cégnél, még tulajdonosok is), se elfogultságról (linux szervereink vannak). Egyszerűen egy csomó létfontosságú szoftver nem helyettesíthető ingyenessel. Például win-re fejlesztünk, tehát a gépekre win kell. Aztán a Visual Studio, a PhotoShop, a 3D Studio Max, meg még egy pár dolog nem, vagy csak részben (pl. MAX->XSI) váltható ki ingyenes megoldással. Vettünk Total Commander-t is, annak nem tudom, hogy van-e alternatívája.