avagy hogyan látják az ott élők a saját országuk hibáit, előnyeit és ebből mit látunk idehaza
  • Rundstedt17
    #242
    A gyarmatosítás alól "felszabadult" afrikai országok valamelyikében az európaiak távozása óta gyakorlatilag polgárháború és mészárlás folyik. A legfrissebb hírek szerint semmit nem stabilizálódik a helyzet a hetek óta súlyos zavargásokkal sújtott Kenyában sem, sőt egyre több hír érkezik arról, hogy már fehér turistákat is lemészárolnak a színesbőrűek.

    Kenyát, mint a viszonylagos stabilitás afrikai országát ismerték világszerte, ám most rendőri források számoltak be arról, hogy a zavargások kiszélesedése közben már két német állampolgárt is megöltek nádvágó késekkel felfegyverzett négerek a dél-kenyai Mombasa kikötővárosától alig öt kilométerre, egy üdülőfaluban.

    A kenyai törzsi összecsapások átterjedtek Naivasha városára is, ahol tizennégy néger égett el elevenen felgyújtott házukban. A kikuju törzs mintegy száz, bozótvágókésekkel és vasrudakkal felfegyverzett tagja a rivális luo törzshöz tartozókat mészárolt le, lángba borította házaikat és üzleteket fosztott ki a város központjában. A lángokban álló házakban valószínűleg azért lelték halálukat a négerek, mert az ellenséges törzs tagjai rájuk zárták az ajtót - mondta egy névtelenül nyilatkozó rendőrparancsnok Nairobiban.

    Egy helyszíni tudósító arról számolt be, hogy a túlerővel szemben az afrikai ország rendőrsége impotens szemlélője volt a fékevesztett mészárlásnak. A támadók saját elmondásuk szerint meggyilkolt társaikért akartak bosszút állni a nők és gyermekek elégetésével. A katonai és rendőri erősítés megérkezése után Naivasha központja szellemvárossá változott, de a külső kerületekben folytatódtak a rendfenntartók és fiatal négerekből álló fegyveres bandák közötti összecsapások. Más rendőri források pedig két német állampolgár brutális lemészárlásáról is beszámoltak.

    Ezt követően a segélyek beszüntetésével fenyegették meg az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei Kenyát, ha az országban nem állítják helyre a politikai stabilitást. Brüsszeli ülésükön az uniós diplomáciai vezetők az erőszak megfékezésére szólították fel a négereket, ugyanakkor a fegyveres szerveket önmérsékletre is intették. Az uniós segélyek leállítása a következő öt évben közel 400 millió eurótól foszthatja meg Nairobit.

    A kelet-afrikai országban, amelyet a tavalyi év végéig Afrika egyik legstabilabb országának tartottak, a tavaly év végén tartott elnökválasztás után robbantak ki az etnikai összecsapások, miután a luo törzshöz tartozó ellenzéki elnökjelölt, Raila Odinga megvádolta ellenfelét, a kikuju Mwai Kibaki újraválasztott államfőt, hogy csalással szerezte meg a győzelmet. A zavargásokban azóta legalább 900 néger vesztette életét.