bvalek2#13
Nem kell aggódni, Debian 4.0 jön decemberben. Most még két operációs rendszer van a gépemen (mindkettő jogtisztán: Debian és WinXP), utána már csak egy lesz...
Végre örök búcsút inthetek a Windowsnak
Arról szövegelnek, hogy a Linuxnak nincs olyan jó hardvertámogatása. Akkor miért van az, hogy a DVD kombó olvasóm DVD funkcionalitását csak Linux alatt tudom használni?
A gépem halkabban működik, és a villanyóra szerint kevesebbet is fogyaszt, amikor Linux megy. Talán a WinXP-be nehéz lett volna beintegrálni az órajelvezérlés és a prociventillátor kezelésének képességét? Jaaaa, hogy az én gépemre töltsem le az illesztőprogramot, meg telepítsem... aha, akkor a Linuxon miért ment alapból?
Külön poén, hogy WinXP telepítése (és 50 újraindítás után) után a bemutató promóciós videó szaggatott, és nem volt hang, külön kellett felrakni ahhoz is a drivert. Bezzeg, amikor beléptem a Debianban, egyből feldübörgött a KDE ismerős üdvözlő zenéje (dübörgött, mert véletlenül fel volt tekerve a hangszóró )
Kis adalék a videóhoz, hogy Windows Mediaplayer, Winamp egyaránt kiakadt a Paraworld intróvideótól(sg-n van róla cikk), lefagyott az egész Windows tőle (mert ezer éves a videókarim), a Kaffeine (Linuxos lejátszó) kis szaggatással ugyan, de megbírkózott vele, pedig nem is az a leghatékonyabb videólejátszó És ez még azelőtt volt, hogy felraktam az Nvidia gyári drivert!
A Debian telepítésem a WinXP-hez képest irtózatosan túl van terhelve, minden fölösleges csomagot felraktam, még le is töltöttem hozzá, kb. 150 processz fut egyidőben, mégis villámgyors. A Windowson feleannyi sincs, nem is ecsetelem, már most van, hogy be sem tudok lépni 10 percen belül. A futási sebesség sem valami fényes, tűzfal, vírusírtó, registry cleaner lassítja (nem tudom mi a rosszabb: a vírus, vagy ami írtja), néha a frissítések gondonak egyet, és kiírják, hogy 1 percen belül újraindítanak...
Debianon mennek az SQL adatbáziskezelők, proxyk, tűzfalak, mindeféle web és gameszerverek, a legtöbbjéne semmi értelme, mégis működik a rendszer. Na persze, ez azért van, mert előtte a fejlesztők mindegyik alkalmazással hónapokig tesztelték a rendszert, mielőtt kiadták. Ezt miért nem lehet Mikroszoftéknál megcsinálni? Mit csinálnak a Windows tesztidőszakában? Hard-core pasziánszoznak?
Az ablakkezelő többképernyős, szabályozhatom, hogy mitől legyen fókusz az ablakokon, belekattintással, vagy elég ha föléhúzom az egeret, Kaffeine, MPlayer mindent(!) lejátszik OpenOffice.org jobban felismeri az MSOffice dokumentumokat, mint az eredeti MSOffice, van linuxos Quake 1-2-3-4, Doom 1-2-3, Unreal, stb. Linuxon mennek mint az atom, a Windows változatokból az újabbak már el sem indulnak...
Folytassam a flamelést, vagy ennyi is elég? Ma a Linux felhasználóbarátabb (nem csak Debian van, a Suse mindent szájba rág a usernek) gyorsabb, KOMPATIBILISEBB, jobban tesztelt, minden fontos alkalmazás van rajta, vagy van a drága szaroknak alternatívája, stb...