• BlackRose
    #18
    Persze, elfelejtettem mondani, hogy ma a politikai elit versenyezik a gazdasági elittel, vagyis a pénzért megy mindkettő és ezért a politikai elit nehezen egyeztet a gazdasági elittel, az összeesküvéseket inkább gazdasági célokból lehet elképzelni, politikai célokra viszont inkább káros, de mivel a politikai elit hozza meg a döntéseket (persze nem függetlenül a gazdasági elitlől) akkor itt komoly kompromisszumokkal kell számolni amely alapjában kinyírja az összeeskövést széles körökre. Persze apró meghatározott nem túl nagy tömegeket célzó összeesküvések lehetségessek, de széles tömegeket célzó összeesküvést ma nagyon nehéz lenne megvalósítani. De ahogy rámutattam a francia peldára, nem is kell, a szociális defektusos evolució ezt hatékonyabban éri el.

    Persze egy kimondottan antiszociális hozzáállás is katasztrófális lenne, csak más módon, erre már sok pelda van a történelemben. Viszont az értelmes jog alapú társadalom sokkal nagyobb esélyekkel indulna, a kár, hogy ma már nagyon nehéz tiszta formában alkalmazni, mert sok ember már olyan értékeket mondhat magáénak amelyre nincs éppen értelmi joga és nem a munkája vagy esetleg elődjeinek munkája gyümölcse, és ezért nehéz igazságos világot csinálni. Viszont megkellene próbálni egy olyan világot amelyben egy vékony állam van amely az embereket védi egymástól és azokat a dolgokat biztosítja ami nélkül nem lehet dolgozni (pl. pénz, jogrendszer, államok közötti dolgok, stb.)

    De pl. mit gondolsz (és ez az USA-ban volt amely sokkal "vékonyabb" állam mint az EU), amikor 9/11/2001 amegtörtént a terrortámadás, GWB olvasott egy Floridai iskolában a gyerekeknek!!! Hát már ne haragudj, de az elnöknek nem az a dolga, a gyerekeknek a szűlök és a tanítók kell, hogy olvassanak, az elnüknek más a dolga. Nem hiszem, hogy valamelyik tanító bácsi ez idő allatt egyeztetett volna a fehérházban a költségvetésről, vagy a nemzeti védelem javításáról. És ami még siralmasabb, az USA alkotmánya sehol sem írja, hogy az elnöknek gyereknevelési feladata van, sőt a 10. módosítás ezt egyértelműen tíltja a federális hatóságoknak. Az EU-ban ettől 1000x roszabb a helyzet itt a politikusok nem, hogy csak értelmetlen és jogtalan dolgokat művelnek, hanem sokszor olyant is amihez nem is értenek. GWB olvasni tud, gyerekei is vannak, tehát valószínű, hogy megfelelő tudással rendelkezik, hogy olvasson a gyerekeknek, ettől függetlenül nem az a dolga, sőt mondom az alkotmány nem is engedélyezi neki. De pl. amikor orvosok vezetik a gazdasági tárcát, vagy 1 hónap alatt tanulnak meg EU energetikai főbiztosnak lenni az után, hogy 30 éven át nem dolgoztak a (ha nem tévedek) vegyészi szakmájukban... hanem politikai emberek voltak) meg hasonló... na de úgysem ér az egész duma semmit...

    EU szabadesésben van, és közel van a föld. USA szabadesésben van, messzebb van a földtől és van neki valami vacak kis tyúkszárnya, meg ejtőernyőre való vászon a hátizsákjukban, persze sok mindentől függ, hogy kifogják e tudni fejleszteni a tyúkszárnyukat, hogy repülni tudjanak mielőtt a földre érnek, vagy, hogy roszabb esetben megvarják e az ejtőernyőt mielőtt füldbe csapódnának. De persze elmehetnek ők is a super heavy "Nanny State" irányában és akkor éppen az lesz a sorsuk mint az EU-nak. Viszont az EU-nak nem látok kiutat, még elméletit sem. Maga a nép már szociális keretekben gondolkodik, állam nékül nem tudnak gondolkodni és ami még roszabb, soha nem is volt pozitív értelmű szabadság. Persze ennek megvannak a történelmi okai is, többek között a nagyobb veszély, (az USA-t nem veszélyeztette senki ezért könnyű volt nekik szabad államot csinálni), Európában ez már nehezebb volt mert félni kellett a szomszédoktól. Ugyanakkor ott kezdhették tisztább papíron a dolgokat, Európában mire az emberiség felfedezte a szabadságot és az értelmes jogokat, már túl bonyolult kapcsolatok voltak és ezért nehéz volt a szabad állam megtermtése. A II. VH után meglett volna az esély, de akkor a kommunizmus és a Szovjetúnió miatt nem lehetett, az ami meg sikerült az alapjában csak fél munka volt, szabadság az állam és a hatalom zsarnoklásától, de nem értelem jogú szabadság. Idővel ez is elfogyni látszik.

    Az USA-ban jól indultak, de idővel ott is fogyni indult a Founding Fathers által elképzelt szabadság... szóval nem jó se itt se ott. A világ többi része... na az meg más mese.