• BiroAndras
    #204
    Akit érdekel részletesen a két bomba hatása, annak ezt ajánlom : http://www.yale.edu/lawweb/avalon/abomb/intro.htm

    Érdekes adatok vannak benne, amiket jó tudni. Például, az áldozatok száma. A két városban összesen kevesebb, mint 100.000 halott volt, és kb. ugyanennyi sebesült. Összesen kb. 450.000-en laktak ott.
    A másik meg, hogy a sugárzás hatása minimális volt (statisztikai adat), mivel elég magasan robbantak a bombák.
    Összehasonlításképp a nácik 6 millió zsidót öltek meg. Az egész háborúban (ha jól emlékszem) 50 millióan haltak meg (nagyrészt civilek mindkét oldalon).
    Egyébként a japcsik sem voltak szentek. Nem Pearl Harbour bombázása az egyetlen bűnük. Eleve ők kezdtek ázsiában hódítani (elég nagy vérengzést csináltak). Az angol gyarmatokon elég sok nyugati civil és katona volt arrafelé, így valószínű volt egy nyugati ellentámadás. Ezért támadták meg az USA-t, hogy egy csapással meg semmisítsék a csendes óceáni flottát. Aztán meg a fogolytáborokban is elég durva dolgokat csináltak.

    A célpontok választásáról:
    Mindkettő katonai célpont volt (lásd link). Akkoriban kevésbbé volt jellemző a nagy katonai támaszpontok építése a semmi közepén. Logisztikai szempontból sokkal jobb városban, vagy annak közelében létrehozni támaszpontot, mert ott eleve van megfelelő infrastruktúra.
    Még ma is a legtöbb támaszpont városok közelében van, kivéve persze a szupertitkosakat (ilyenből nincs túl sok, de persze a filmekben sokkal izgalmasabb ezeket mutatni).