dez#97
"Ha nem mondassz mást, akkor miért mondassz mást mégis? Azt mondod, azért kell a játékokba 100+ FPS, mert a CRT monitorok villogását is látjuk."
Nem, nem ezt mondom. Azt mondtam, hogy én látom a különbséget 50fps és 100fps között. A villogás témát annak alátámasztására hoztam fel, hogy ez egyátalán lehetséges. Látod a különbséget?
"Még mindíg nem vagyok gondolatolvasó."
Felesleges, mivel párszor leírtam.
"Mondtam, hogy nem?"
Nem, csak nem gondolkodsz el rajta, hogy látjuk.
"Hát én ennyire nem tudom megkülönböztetni. Azt látom, hogy villog, de ennél többet nem."
Ilyenkor nem fáj valami? A villogás látásához érzékelni kell a két állapotot (sötét/világos).
"Egyébként a legtöbben simán 60Hz-en hagyják a CRT-ket, ami szerintem azt jelenti, hogy ők még ennyire sem érzékenyek."
Sokszor nekik is megfájdul egy idő után a fejük, főleg amióta rövidebb a monitorok utánvilágítási ideje, így a 60Hz erősebben villog. Ha felhívják a figyelmüket, észreveszik a villogást is. Az átlag titkárnők is hálásak szoktak lenni, ha átállítom nekik pl. 85Hz-re, mert stabilabb a kép. (Már ahol még CRT van irodában.)
"Arról beszélek, hoyg egy ember sem képes ugyanúgy érzékelni az egész képernyős villogást, mint a kis változásokat. Hogy konkrétan melyik hány Hz-ig érzékelhető, azt nem tudom."
Én is ugyanezt írtam, nem?
"Tisztán elméleti alapon, a lehető legtökéletesebb látást feltételezve is egyértelmű a dolog.
Tegyük fel, hogy a szemben levő receptorok minden egyes fotont érzékelnek, és jeleznek.
A jel erősséget a beérkező fotonok sűrűsége jelenti. Minél hosszabb ideig állandó a jel, annál pontosabban számolható ez az érték. Tehát minél gyorsabban frissül a kép, annál pontatlanabb a pillanatnyi fényerő érzékelése, így annál kisebb változást veszünk észre. Szóval a fekete-fehér átmenet nagyobb frekvenciánál is érzékelhető, mint a szürke-szürke.
Tehát, ha azt akarjuk eldönteni, hogy egy játékban mekkora FPS-nek van értelme, nem sokat számít az, hogy a CRT monitorok villogását milyen frekvenciáig érzékeljük."