BiroAndras#96
"Ez igaz, de megint feleslegesen írtad le, én sem mondok mást."
Ha nem mondassz mást, akkor miért mondassz mást mégis? Azt mondod, azért kell a játékokba 100+ FPS, mert a CRT monitorok villogását is látjuk.
"Jobb lett volna, ha inkább elgondolkodsz, miért hoztam fel később mégis."
Még mindíg nem vagyok gondolatolvasó.
"De ez nem jelenti azt, hogy ugyanennyi FPS-t is látunk. A monitor villogás az egy elég speciális eset. Gyors és periodikus változás, ráadásul a pixelek nincsennek szinkronban."
"Látjuk a villogást."
Mondtam, hogy nem?
"Látjuk a sötét állapotot, és látjuk a világost. 50 Hz esetén sötétből is van 50, és világosból is 50, mp-enként. És ezt látjuk! Azaz 100 állapotot látunk. Ez bizony 100fps."
Hát én ennyire nem tudom megkülönböztetni. Azt látom, hogy villog, de ennél többet nem. Egyébként a legtöbben simán 60Hz-en hagyják a CRT-ket, ami szerintem azt jelenti, hogy ők még ennyire sem érzékenyek.
"Amiről te beszélsz, az az, hogy kis lépésenkénti (nem folyamatos!) mozgásnál olyan kicsit különbségek - az egészképernyős váltakozással ellentétben -, hogy a legtöbb ember nem tudja megkülönböztetni ilyen gyorsan a fázisokat, pozíciókat."
Arról beszélek, hoyg egy ember sem képes ugyanúgy érzékelni az egész képernyős villogást, mint a kis változásokat. Hogy konkrétan melyik hány Hz-ig érzékelhető, azt nem tudom.
Tisztán elméleti alapon, a lehető legtökéletesebb látást feltételezve is egyértelmű a dolog.
Tegyük fel, hogy a szemben levő receptorok minden egyes fotont érzékelnek, és jeleznek.
A jel erősséget a beérkező fotonok sűrűsége jelenti. Minél hosszabb ideig állandó a jel, annál pontosabban számolható ez az érték. Tehát minél gyorsabban frissül a kép, annál pontatlanabb a pillanatnyi fényerő érzékelése, így annál kisebb változást veszünk észre. Szóval a fekete-fehér átmenet nagyobb frekvenciánál is érzékelhető, mint a szürke-szürke.
Tehát, ha azt akarjuk eldönteni, hogy egy játékban mekkora FPS-nek van értelme, nem sokat számít az, hogy a CRT monitorok villogását milyen frekvenciáig érzékeljük.