Szabad energia, olyan gépek, amelyek sértik az energiamegmaradás törvényét.
  • Dj Faustus #886
    "Nem a mondanivalód, hanem a csomagolása zavar. Gusztustalan hatást vált ki bennem mások csuklóból történő hazudósnak nyilvánítása. "
    Még egyszer az értetlenkedők kedvéért: ha ez a fószer nagy tömeg előtt valótlanságot/gyanús hihetőségű sztorit állít, ezzel pénzt is kunyerál ki emberektől, ezen valótlanságok bizonyításától eláll/ezeket elhablatyolja, és ráadásul a bizonyítást igénylőket piszkálja, az ne számítson pozitív elbírálásra.

    "Vettem a bátorságot és egy valaha winchesterben szolgálatot teljesítő erős mágnessel megpróbáltam ceruzabeleket vonzani. Nem cifrázom: nem sikerült. Kijelenthető, hogy ezek az általam megvizsgált 2H-2B-s 05-ös grafitbelek nem mágnesezhetőek."
    A vas-oxid nem feltétlenül mágnesezhető.
    Viszont ha szén jelenlétében elégetjük a vas(III)-oxidot, vas lesz belőle:
    2 Fe2O3 + 3 C -> 4 Fe + 3 CO2
    (Forrás)
    Az pedig már mágnesezhető.

    "Azt gondolom, hogy nem kell erőművi moderátor-grafit. Bőven elég a benzinkúti faszén, vagy a közönséges ceruzabél is a kísérlethez."
    A ceruzabél nem tiszta grafit. Erre már mutattam egy pár példát (itt egy újabb).

    Az 50-es évekig volt benne némi ólom is, ezért terjedt el az angol nyelvben a pencil lead (pencil=ceruza, lead=ólom, de ceruzabél is) kifejezés a ceruzabél megnevezésére (Life Magazin, 1972. július 7-ei szám, 45. oldal: "Pencils, paint and pottery can give you lead poisoning"-című cikkét javaslom olvasgatásra).

    A faszén meg egy más tészta. Egyrészt a fa élete során felszív ásványi anyagokat a földből, tehát a fa anyagában alapvetően nem teljesen tiszta szén.
    Másrészt ezek a huncut gyártók mindenféle adalékanyagot adagolnak a faszénhez, így kerülhet bele bármi - itt egy példa az USA piacán 80%-os részesedéssel bíró faszénjének összetételére.

    Ezért szükséges a nyersanyagok pontos ellenőrzése.
    Nem mágnessel, mert az nem mutatja ki biztosan a vasvegyületeket.

    Például kálium-rodaniddal (vigyázat, mérgező!):
    "A mintából kémcsőbe 10 ml-t mérünk be, egy csepp koncentrált salétromsavat, néhány csepp 5 %-os hidrogén-peroxidot és 0,5 ml 20 %-os kálium-rodanid oldatot adunk hozzá. Ha a vizsgált minta kb. 0,1 mg/dm3 mennyiségben tartalmaz vasat, az oldat rózsaszínűre színeződik, ennél nagyobb koncentrációnál az oldat színe vörössé válik."
    Vastartalom fotometriás meghatározása rodaniddal - PTE TTK jegyzet
    De egy jó laborban vannak erre más lehetőségek is.

    "Egyébként más laborok nem ismételték meg ezt az filléres kísérletet?"
    Egyrészt maga a feltételezés - mármint a faszénben+ceruzabélben található szénből közönséges mikrohullámú sütő hatására vas keletkezik, mert fúzió történik - alapból hibás.

    De ha ezt nem vesszük figyelembe: a laborok már eleve azzal kezdik, hogy megvizsgálják az alapanyagok összetételét. És ahogy megtalálják benne a vas-oxidot és a szenet, abból kik tudják következtetni, hogyha ezt a keveréket jelentős hő hatásának teszik ki, vas lesz belőle.

    "Ha igen, hol a publikáció róla, ha nem, miért nem?"
    A ceruzabél összetételére mutattam már példákat.
    A vasgyártásról meg már tanulhattál, illetve ebben a hozzászólásban is utaltam rá.
    Ezeket már csak össze tudod kombinálni.

    "A kvarccső beszerzése viszont problémás lehet."
    Használhatsz hőálló kerámiacsövet is - ha akad.